Reguly Antal (1819–1858) zirci születésű tudós, a finnugor népek közötti kutatás úttörője alapvető kutatásokat végzett. Finnországban, Lappföldön, az Urálon túl, majd a Volga-vidéki népek között nyelvi és folklóranyagokat gyűjtött, néprajzi jegyzeteket készített, térképet rajzolt. Mintegy 10 éves utazása során mindent a tudományos megismerésnek rendelt alá: egészségét nem kímélve, anyagi gondoktól sújtva végezte kutatásait. Feljegyzéseinek jelentős része fordítás és magyarázat nélkül maradt az utókorra, hiszen 39 évesen Reguly Antal váratlanul meghalt. Hagyatékának jelentős részét a mai napig nem adták ki. Jelen projekt a kéziratok közül az egodokumentumokra, azaz Reguly naplóira és a levelezésére koncentrál.
A kutatás Reguly Antal hagyatékának feltérképezésével, rendszerezésével kezdődött, és a leltár önmagában is értéket képvisel. Ez – természetesen megfelelő magyarázatokkal – alapjául szolgál annak a dokumentációnak, amely Reguly Antal szellemi hagyatékának nemzetközi elismertetésére irányul az UNESCO Világemlékezet programján keresztül. A hagyaték rendszerezésének állományvédelmi következményei is vannak: a projekt során a feldolgozásra kerülő kéziratos anyagot digitalizálják az MTA KIK Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményében. A források zöme ugyanis ott, valamint a Néprajzi Múzeumban található.
A munkafolyamat legfontosabb elemei a kéziratok transzliterálása, fordítása és jegyzetelése. A feldolgozott kéziratokhoz egységes rendszerben metaadatok készülnek, amelyek segítségével a készülő honlapon (és a mögötte álló adatbázisban) keresni, rendszerezni lehet.
A gyűjtemény egységes rendszerben öleli fel mind a soha ki nem adott, mind a fordításban, részletekben megjelent írásokat is. Bemutatja a Reguly által létrehozott tárgygyűjteményt és a tudós térképészeti, valamint antropológiai munkásságát is. A közzététel segít a kutató életművének megismertetésében itthon és külföldön, valamint megalapozza az életpálya feltérképezését, értékelését. Reguly munkássága a magyar tudományosságon túl is érdeklődésre tart számot, hiszen a tanulmányozott népek szemszögéből Reguly gyakran az első kutató volt, aki szakszerű kutatást végzett közöttük, így a honlap a források nyelvét megőrizve magyar, német és orosz nyelven készül.
A projekt végeredményeként a Reguly hagyaték hozzáférhetővé válik egy többnyelvű honlapon, és a kutatás eredményei publikációk, kiállítások formájában is megjelennek.
Báti Anikó (szerk.): Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. (Néprajztudományi Könyvtár 2.) Budapest: BTK Néprajztudományi Intézet, 2023. 71–82. p. |
Bali János: A kortárs tömegkultúra gasztronómiai mintáinak hatása a gyermekek-közétkeztetésére |
Abstract: From around the turn of the millennium to the present, there was a marked turn in Hungarian ethnographic foodways research. Following the reconstruction of the historical and spatial processes of changes in Hungarian food traditions, the attention of the experts shifted more and more to the present. The study first summarizes the most important phenomena of contemporary gastronomy and their research perspectives, and then it examines the relationship between today’s food culture and children’s public catering. It concludes that children’s catering and canteen menus cannot be discussed without knowing about the changes taking place in contemporary food culture, which in turn cannot be understood without considering current social and cultural processes. Until the slowly changing food culture of public catering starts to approximate the rapidly changing ways of dining at home and in restaurants, fewer and fewer children will use the canteen, and even when they do, they hardly eat any of the food and remain hungry. |
Kulcsszavak: kortárs gasztronómia, táplálkozásnéprajz, gyermekek közétkeztetése, korszellem, változások |
Keywords: contemporary gastronomy, foodculture ethnography, children’s catering, spirit of the times, changes |
A menza fontos szerepet játszik az egészségtudatos táplálkozási szokások kialakításában, a betegségek megelőzésében. A célok megvalósításához látni kell, hogy a fogyasztók milyen preferenciákkal, otthoni étkezési szokásokkal, előzetes tapasztalatokkal lépnek be az iskolai ebédlőkbe; továbbá hogyan zajlanak az étkezések, az iskola hogyan építi be a táplálkozást az oktatás és szocializáció, nevelés rendjébe. A kutatás ezekre a kérdésekre keresi a választ egy Magyarországon újdonságnak számító megközelítésmóddal, a néprajzi táplálkozáskutatás (a BTK Néprajztudományi Intézet) és a dietetika (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Nemzeti Népegészségügyi Központ) eszközeivel.
A projekt célja, hogy összetett képet alkosson a menzák mindennapjairól a fogyasztók szemszögéből. Az interdiszciplináris megközelítésmód révén a közétkeztetés olyan területei is reflektorfénybe kerülnek, amelyek nagymértékben befolyásolják a közétkeztetés sikerességét, elfogadottságát.
Menzai életkép. Fotó: Nickel Vira Réka
A kutatók szakértői mintavétellel kilenc település általános iskoláit vonták be a munkálatokba. A főváros mellett megyeszékhelyek és kisebb városok, falvak eltérő fenntartású intézményeiben zajlott a terepmunka. A gyermekek, szüleik, a tanárok és a konyhai dolgozók is adatközlők voltak. Közel 4000 kérdőív, interjúk, fotók és megfigyelési feljegyzések adják az alapját az elemzéseknek, amelyek nem csak a menzáról, de a mai táplálkozási szokásokról is árnyalt képet mutatnak. Ahol mód van rá, ott a menza múltját is a vizsgálat körébe vonták levéltári források, illetve a település idősebb generációjának táplálkozásra vonatkozó visszaemlékezései segítségével.
Fókuszcsoportos beszélgetés a terepen. Fotó: Juhász Katalin
A kutatás elsődleges eredményei lokális szinten világítanak rá a menzák helyzetére. Ezeket a meglátásokat a kutatók visszacsatolták, visszacsatolják az iskolák, a szülők és a fenntartók, önkormányzatok felé. Van, ahol ezek nyomán dolgozták ki a főzőkonyha és a menza működtetésének tervét. A kutatás legnagyobb sikere az, hogy a vizsgálat anyagának tanulságai a legmagasabb szintű döntéshozók elé kerültek, hozzájárulva a közétkeztetés országos megújításához. A kutatócsoport által képviselt néprajzi látásmód megjelent a menzáról szóló szakmai gondolkodásmódban, amint ezt számos rendezvény, így az élelmezésvezetők szakmai szervezeteinek programjai, vagy a közétkeztetési szakácsverseny kerekasztal-beszélgetése is tükrözi.
Báti Anikó előadása a Közétkeztetési szakácsversenyen, 2024. Fotó: Miháldy Kinga
A kutatócsoport konferenciát szervezett, amelynek az anyagát publikálták. A Menzadimenziók című kötet a dietetikus-képzésben és a közétkeztetési élelmezésvezető-képzésben is megjelent tankönyvként. A kötet anyagát angol nyelven is közzé tették az Acta Ethnographica Hungarica folyóiratban. A kutatás tanulságairól számos hazai és nemzetközi rendezvényen beszámoltak, így egy nemzetközi, Norvégiában megrendezett, etnográfiai fókuszú, menza tematikájú konferencián is, további szakmai kapcsolatokat építve. Nagy sikerrel megvalósítottak egy közétkeztetés tematikájú kiállítást a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal együttműködésben.
A kutatás célja a népi vallás, néphit és mentalitás vizsgálata, interdiszciplináris megközelítéssel. A központi kérdések részint a népi vallás jellemzőivel, valamint a vallás normatív szerepével kapcsolatosak, részint a vernakuláris vallás változásaival a falusi mikrotársadalmakban a kora újkortól a jelenkorig, a felvilágosodás korától a modern kori falusi közösségekben végbement szekularizációs, modernizációs folyamatokig.
A kutatási kérdések egyrészt a teljes vallási mezőre vonatkoznak, másrészt egy bizonyos kulcs-tematikát érintenek (szentkultusz, szakrális kommunikáció, boszorkányság, demonológia, vallásos folklórműfajok), és egyaránt vonatkoznak a múltra és jelenre, valamint a változatos társadalmi környezetre.
A projekt másik célkitűzése az előző projektek keretében létrehozott, mintegy 160 000 adatot tartalmazó, történeti illetve jelenkori cédula-archívumok és digitális adatbázisok (Magyarországi boszorkányperek digitális adatbázisa, Néphit és népi vallás archívuma és digitális adatbázisa) bővítése az ezredforduló óta gyűjtött adatokkal, valamint új alrendszerek létrehozása (Magyar ráolvasások digitális adatbázisa; Aitiologikus mondák digitális adatbázisa), továbbá az adatbázisok technikai továbbfejlesztése és publikussá tétele.
A kutatási módszerek történeti antropológiai mélyfúrásoktól és esetelemzésektől a hosszú terepmunkán alapuló antropológiai vizsgálatokig, szövegfolklorisztikai elemzésekig és a vallási jelenségek és hiedelmek közép-délkelet-európai összehasonlító vizsgálataiig terjednek. Fontos módszertani elv a komplexitás: a történettudomány, vallástudomány, antropológia és folklorisztika közös munkája, valamint a kortárs jelenségek antropológiai szemléletű vizsgálatának és a történeti aspektusú kutatásoknak az együttes alkalmazása egy-egy kulcstéma kapcsán.
Várható eredmények: 20 könyv és mintegy 60 cikk (magyar és angol nyelven), egy 160 000 adatot tartalmazó cédula-archívum és négy, összesen mintegy 200 000 adatot tartalmazó digitális adatbázis.
Relevanciája: A kutatás figyelembe veszi a vizsgált jelenségek társadalmi kontextusát és funkcióját, európai kapcsolatait, a modernkori közép-kelet-európai társadalmakban végbemenő kulturális és szociális folyamatokat. Ezért fontos lehet a jelenben végbemenő szociális és kulturális folyamatok és válságok jobb megértéséhez.
Nemzetközi beágyazottság: Minden kutatás a kortárs európai áramlatokhoz kapcsolódik (személyes kapcsolatok, konkrét kutatási együttműködések a ljubljanai, zágrábi, belgrádi, kolozsvári, bukaresti, szentpétervári, turkui, amsterdami, brüsszeli, londoni egyetemekkel, kutatóintézetekkel; kölcsönös részvétel kutatási projektekben, konferenciákon, könyvkiadásban, publikációk külföldi tanulmánykötetekben, folyóiratokban stb.).
Báti Anikó (szerk.): Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. (Néprajztudományi Könyvtár 2.) Budapest: BTK Néprajztudományi Intézet, 2023. 37–70. p. |
Nickel Vira Réka: „A gyerekek nem szívesen eszik azt, amit előírás szerint enniük kellene…” A gyermek-közétkeztetés vizsgálata történeti távlatokban |
Abstract: Children’s nutrition is an important element of lifestyles studies, since the regularity, method, and nutritional content of childhood meals determine our physical and mental health and our entire adult life. Prior to 2018, there had been no interdisciplinary basic research on the topic in Hungary, so to fill the gap, in 2018, an interdisciplinary research group was established at the Institute of Ethnology, which carried out nationwide research. The present study is based on the fieldwork experience from two schools investigated by the author: the János Lenkey Primary School in Eger (formerly Primary School No. 1) and the Tamás Bolyki Primary School in Ózd, as well as a large amount of information gleaned from questionnaires and interviews. My research was also extended in terms of historical perspectives: I carried out archival source exploration and expanded the field of my investigations with a research location well-known from my previous research, Salgótarján, as a sort of vantage point next to Ózd and Eger, a third typical city in northern Hungary. Children’s public catering has gone through significant changes in the last 6-7 years, but prior to that, it showed a relatively uniform level, corresponding to the current level of sources of raw material. The public catering and general work obligation, which started in the Rákosi era and culminated in the Kádár era, significantly changed the eating habits of families. The traditional elements typical for a locality have disappeared as the globalization efforts of socialism were accomplished. The ever shortening times for preparing, cooking, and consuming food moved society in the direction of canteens, fast food restaurants, and later, after the regime change, global fast food chains. At the moment, education on proper nutrition is not part of academic teacher training, so for lack of a better way, teachers organize children’s school meals based on their own experience and socialization or following the school’s regulations (if there are any), without a unified concept. The number of meals at home has been reduced to light breakfasts, lunches, and dinners, with families mostly sitting down together at the dinner table, often consuming ready meals. The lack of contact with the food and the person preparing the food has a negative impact on children’s psychological development. Relying on extensive basic research and participant observation, through the joint effort of specialists from several fields of social sciences, a significant improvement could be achieved in both public catering and education on healthy nutrition. |
Kulcsszavak: munkásság, közétkeztetés-történet, Észak-Magyarország, palóc konyha, államszocializmus |
Keywords: labour, history of public catering, Northern Hungary, Palóc cuisine, state socialism |
6. oldal / 7