Napjainkban újra megjelent a házi kenyér az ételkínálatban. Most úgy tűnik, újabb lendületet vett az otthoni kenyérsütés: az interneten számos formában olvashatók a dagasztás, a kovászkészítés titkai, receptek a szódakenyértől az élesztős kelt tésztán át az öregtésztáig. A hagyományos belenevelődés helyett a blogokból tanulhatóak újra az elfelejtett technikák.
Amikor Keresztes Szent János (1542–1591) írásba foglalta a sokak által azóta is gyakran idézett intelmét, miszerint: „Soha ne elégedj meg azzal, amit megértesz Istenből, hanem csak azzal, amit nem tudsz felfogni belőle!”, aligha gondolt arra, hogy szavai a kutatómunkára is értelmezhetőek. Felszólítása különösen elgondolkoztató a kultúra kutatásával foglalkozó tudományszak számára.
Az ARRS – NKFIH SNN 126230 számú „Protected areas at the Hungarian- Slovenian border area. Challenges of cooperation and sustainable development” nevű kutatási program keretében kétnyelvű film készült a tökmagolaj társadalmi szerepéről az Őrségben és Goričkoban, a határ menti magyar és szlovén faluközösségek életében. A film már elérhető a cikkben szereplő linkről!
46. oldal / 95