A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tisztelettel meghívja Önt A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága című interdiszciplináris konferenciájára.

Időpont: 2022. június 21‒22.

Helyszín: Humán Tudományok Kutatóháza, 1097 Budapest, Tóth K. u. 4. K011-12. terem

 

Program

  1. nap: A közétkeztetés interdiszciplináris megközelítésben 

9.00-9.30 Regisztráció

I. Moderátor: Miháldy Kinga

09.30‒09.40 Beköszöntő: Balogh Balázs (BTK főigazgatója)

09.40‒09.50 Beköszöntő: Feigl Edit (OGYÉI főigazgató-helyettese)

09.50‒10.05 Schmidt Richárd (NNK): A Népegészségügyi hatóság hatósági gyakorlata

10.05‒10.20 Tóth Dávid (NÉBIH): A konyhák NÉBIH minősítése

10.20‒10.35 Greiner Erika (OGYÉI): A gyermek közétkeztetés múltja, jelene, jövője

10.35‒11.00 Báti Anikó (BTK NTI): A közétkeztetésről néprajzos szemmel. Az NKFIH kutatás kérdései és válaszai

11.00‒11.15 Kérdések, hozzászólások

11.15‒11.30 Szünet

II.

11.30‒12.30 A BTK és OGYÉI közös kutatásának (NKFIH 128925-K-18) prezentációja, helyi tapasztalatok (Báti Anikó, Juhász Katalin, Nickel Vira Réka BTK NTI; Greiner Erika, Miháldy Kinga, Varga Anita, Zentai Andrea OGYÉI; Bereczki Ibolya SZNM, Bársony Tamás ELTE)

12.30‒13.00 Kérdések, hozzászólások

13.00‒14.00 Ebéd

III. Moderátor: Báti Anikó

14.00‒14.15 Umbrai Laura (BTK TTI): Étkeztetés az iskolában és az utcán. A menza történeti gyökerei fővárosunkban

14.15‒14.30 Valuch Tibor (EKE TTI): A fogyasztás, a táplálkozás és a közétkeztetés változásai Magyarországon a 20. század második felében

14.30‒14.45 Kapitány Ágnes ‒ Kapitány Gábor (TK SZI): Az étkezés jelrendszere ‒ étkezés és identitás

14.45‒15.00 Juhász Katalin (BTK NTI): Az étkezés mint rítus – asztali áldás a menzán

15.00‒15.15 Bali János (NSKI): A kortárs tömegkultúra gasztronómiai mintáinak hatása a gyermekek közétkeztetésére

15.15‒15.30 Kérdések, hozzászólások

15.30‒15.45 Szünet

IV. Moderátor: Nickel Vira Réka

15.45‒16.00 Kelemen Katalin (ELTE ÁJK): Menzapiac. A kereslet és a kínálat tipikus jellemzői

16.00‒16.15 Lugasi Andrea (BGE KVIK): A vendéglátás és a közétkeztetés közös pontjai: vállalkozások, hazai alapanyagok, konyhatechnológia

16.15‒16.30 Tátrai Katalin (SE ETK): A dietetikus- és élelmezésvezető-képzésről

16.30‒17.00 Csajbókné Csobod Éva (SE ETK): A dietetikus és az élelmezésvezető szerepe a közétkeztetésben

17.00‒17.15 Kérdések, hozzászólások

2. nap: Életképek a menzáról 

V. Moderátor: Miháldy Kinga

10.00‒11.30 Kerekasztal-beszélgetés a menzáról. Élelmezésvezetők munkája a mindennapokban (Vígné Sági Katalin, Pénzes Andrea, Rózsás Anikó, Ambrus György)

11.30‒12.00 Kérdések, hozzászólások

12.00‒13.00 Ebéd

VI. Moderátor: Juhász Katalin

13.00‒13.15 Mautner Zsófia: A menza a gasztroblogger szemével

13.15‒13.30 Sinkovits Zsuzsanna (MOME): A közétkeztetés egy lehetséges megújítása a tárgyi környezeten keresztül ‒ Kidware Cantine Set

13.30‒13.45 Góg Angéla (MOME): A jövő asztala ‒ menza

13.45‒14.00 Somogyi Krisztina (BME): A menza mint belsőépítészeti tér

14.00‒14.15 Zoltai Anna (KÖZSZÖV): Közétkeztetési Szakácsverseny, a KÖSZ mint mozgalom – Az út a cél

14.15–14.30 Porpáczy Krisztina: Mosonszolnok egészségprogramja. A közétkeztetés és az egészségtudatos életvitel közösségépítő szerepe

14.30‒14.45 Kérdések, hozzászólások

14.45‒15.00 Szünet

VII. A kortárs táplálkozáskultúra néprajza: témák és kutatási lehetőségek

(ELTE BTK Néprajzi Intézet – BTK Néprajztudományi Intézet)

Moderátor: Bali János, Báti Anikó

15.00‒15.20 Petro Krisztina (ELTE): A veganizmus jelenségének online kutatása

15.20‒15.40 Váczi Virág (ELTE): A gyermekkori nassolás etnográfiája

15.40‒16.00 Danguly Eszter (ELTE): Az élelmiszert vásárlók manipulálásának technikái

16.00‒16.45 Interaktív beszélgetés a táplálkozáskultúra-kutatás mai lehetőségeiről

 

A konferencián a részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, töltse ki az alábbi regisztrációs ívet:

https://forms.gle/kboCCiGHZsaFNK8X7

Az eseményt személyes részvétellel tartjuk meg, (a terem befogadóképessége 60 fő), továbbá a Néprajztudományi Intézet Teams-alkalmazással élőben közvetíti, és a későbbiekben a BTK youtube csatornáján is elérhetővé teszi a felvételt.

Teams link: shorturl.at/hFH13

Microsoft Teams értekezlet

Csatlakozás számítógépen vagy mobilappon

Kattintson ide az értekezlethez való csatlakozáshoz!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A meghívó ide kattintva pdf formátumban is megtekinthető.