MENZADIMENZIÓK. A GYERMEK KÖZÉTKEZTETÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁGA

 

ISSN 3003-9800 (Print) • ISSN 3003-9967 (Online) • ISBN 978-963-567-070-3 (Print) • ISBN 978-963-567-072-7 (pdf)

DOI: https://doi.org/10.61380/978-963-567-072-7

                       Nagyításhoz kattintson a képre!

A borítón: A Menő menza a jövőben pályázatból Kőrösi-Báti Nimród rajza, Rózsaszentmárton, Móra F. Általános iskola, 5. osztály. Tervezte: Kaszta Dénes

Főszerkesztő: Balogh Balázs

Sorozatszerkesztő: Domokos Mariann

Szerkesztő: Báti Anikó

 

Címnegyed és tartalomjegyzék 

 

Báti Anikó: Konferencia a gyermekétkeztetésről. Előszó

 

Umbrai Laura: Étkeztetés az iskolában és az utcán. A menza történeti gyökerei Budapesten

  

Nickel Vira Réka: „A gyerekek nem szívesen eszik azt, amit előírás szerint enniük kellene…” A gyermek-közétkeztetés vizsgálata történeti távlatokban

 

Bali János: A kortárs tömegkultúra gasztronómiai mintáinak hatása a gyermekek-közétkeztetésére

 

Báti Anikó: Az iskolai gyermekétkeztetés interdiszciplináris kutatásának lehetőségei

 

Husz Ildikó: A szünidei gyermekétkeztetés társadalmi beágyazottsága a rászorultság és az érdemesség diskurzusai alapján

 

Kelemen Katalin: „Menzapiac”. A kereslet és a kínálat tipikus jellemzői

 

Bereczki Ibolya: Választhatunk-e étlapot? Menzai étlapok, iskolai menük, a gyermekközétkeztetés lenyomatai az interneten innen és túl

 

Juhász Katalin: Táplálkozás vagy étkezés? Az evés rítusai a menzán, különös tekintettel az asztali áldásokra

 

Kapitány Ágnes – Kapitány Gábor: Az étkezés jelrendszere – étkezés és identitás

 

Dr. Greiner Erika – Feigl Edit – Miháldy Kinga – Varga Anita – Zentai Andrea: A magyar gyermekélelmezési rendszer kialakulása

 

Zentai Andrea ‒ Feigl Edit ‒ Varga Anita ‒ Miháldy Kinga ‒ Dr. Greiner Erika: A gyermek-közétkeztetés táplálkozásegészségügyi jelentősége

 

Csajbókné Dr. Csobod Éva ‒ Dr. Tátrai-Németh Katalin: A dietetikus és az élelmezésvezető szerepe a közétkeztetésben és képzésük lehetőségei hazánkban

 

Kiss Anna – Pfeiffer Laura – Dominek-Hajdu Zsófia – Soós Sándor – Tompa Orsolya: Hogyan látják az élelmezésvezetők az iskolai közétkeztetést? Kerekasztal-beszélgetés kvalitatív tartalomelemzése a menzáról

 

Bársony Tamás: A közétkeztetési konyhák világának néprajzi vizsgálata

 

Góg Angéla: A jövő asztala – menza

 

A teljes kötet letölthető innen (Pdf).