Báti Anikó (szerk.): Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. (Néprajztudományi Könyvtár 2.) Budapest: BTK Néprajztudományi Intézet, 2023. 315–324. p. 

Bársony Tamás: A közétkeztetési konyhák világának néprajzi vizsgálata

DOI: https://doi.org/10.61380/978-963-567-072-7-14 

Abstract: The paper explains the ethnographic methods used to study public catering kitchens and the people who work in them. In general, it outlines the research areas and characteristics involved, such as the use of space, the organisation of the workforce and kitchen equipment, by tracing the characteristics of the kitchens. Finally, it uses a concrete example to illustrate one of the possible roles of ethnography as a practical, applied science in the world of catering kitchens.

Kulcsszavak: néprajzi látásmód, terepmunka, résztvevő megfigyelés, munkaszervezés, kommunikáció 

Keywords: ethnographic approach, fieldwork, participant observation, work organisation, communication 

PDF