A HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet igazgatója és osztályvezetője közös előadást tartottak a Folk Art in the 21st Century című, Splitben megrendezett konferencián.

Balogh Balázs igazgató és Fülemile Ágnes tudományos főmunkatársunk társszerzőként és társelőadóként közösen vett részt a Folk Art in the 21st Century című nemzetközi konferencián és kerekasztal beszélgetésen, ahol 50 perces angol nyelvű előadást tartottak a Kalotaszegen végzett kutatásaikhoz kapcsolódóan.

A  meghívott részvevőkkel zajlott háromnapos intenzív workshop főszervezője, kezdeményezője a lundi egyetem európai etnológiával foglalkozó neves svéd professzora, Jonas Frykman volt, aki mögött intézményi szervezőként a SIEF (Société Internationale d’Ethnologie et de Folklore) és a Lund University, Department of Arts and Cultural Sciences tanszék áll.

Frykman professzor egy három részből álló konferenciasorozatot, kiadványt és a SIEF egy új, a népművészettel foglalkozó albizottságának (Working Group) létrehozását tervezi. Az eseményt egy svéd magánalapítvány, a Strömbom Foundation (Sparbanken Skåne, Lund) támogatta.

A 2024. május 17–19-én Folk Art in the 21st Century címmel megrendezett konferencia helyszíne a spliti Néprajzi Múzeum volt (a múzeum beszámolója ide kattintva olvasható).

A program szervezésében horvát részről a zágrábi egyetem néprajz tanszéke vállalt vezető szerepet (Department of Ethnology and Cultural Anthropology, University of Zagreb) Nevena Škrbić Alempijević professzorral az élen, aki egyszemélyben a SIEF volt elnöke, a zágrábi tanszék vezetője, az Institute of Ethnology and Folklore Research, Zagreb irányító testületének elnöke, a Studia Ethnologica Croatica és a The Yearbook of Balkan and Baltic Studies folyóiratok szerkesztőbizottságának tagja.

A konferenciát követően kollégáinknak, Balogh Balázsnak és Fülemile Ágnesnek lehetősége volt az spliti néprajzi múzeum  (Etnografski muzej, Split) vezető múzeológusával, Vedrana Premuž Đipalo asszonnyal megtekinteni a múzeum állandó kiállítását és a készülő új kiállítását a horvát szellemi kulturális örökség elemeiről (Materijalno o nematerijalnom).

 

Fülemile Ágnes a spliti Néprajzi Múzeum Dalmácia népéletét bemutató kiállításán.