2022. szeptember 30-án, pénteken lesz a Bölcsészet sokszínűen – Kutatók Éjszakája a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban című rendezvényünk. A részletes program elérhető a Katt(anj) a tudományra projekt honlapján, illetve a Kutatók Éjszakája hivatalos oldalán. A program Facebook-eseménye itt található.

A legtöbb rendezvény előzetes regisztráció nélkül látogatható, viszont néhány program regisztrációhoz kötött, amely a hivatalos honlapon keresztül érhető el. A rendezvény koncerttel, Beck Zoltán és Grecsó Krisztián zenés irodalmi pódiumestjével zárul.

PROGRAM
INTERAKTÍV LÁTOGATÁS A DNS KÖNYVTÁRBAN
MIT CSINÁL EGY ARCHEOGENETIKUS? HOGYAN LEHET KIOLVASNI AZ AKÁR TÖBB EZER ÉVES CSONTOKBÓL SZÁRMAZÓ GENETIKAI INFORMÁCIÓT? 

Mit csinál egy archeogenetikus? Hogyan lehet kiolvasni az akár több ezer éves csontokból származó genetikai információt? Milyen következtetések vonhatók le a kapott eredményekből? Interaktív bemutatónk során választ adunk a felsorolt kérdésekre. Mindenki belebújhat egy „archeogenetikus bőrébe”, láthatóvá teheti a DNS-t és részt vehet egy izgalmas nyomozásban, amelyben a genetikai kódok útvesztőjében kalauzoljuk látogatóinkat.

Látogathatóság, látogatással kapcsolatos információk: 2 turnus (1,5 óra), max 24 ember/turnus
Indulás: 2022. szeptember 30. (péntek) 16:00 és 18:00 órakor
REGISZTRÁCIÓ A KUTATÓK ÉJSZAKÁJA HONLAPJÁN ITT.

Helyszín: Archeogenomika Intézet laborja
Kinek ajánljuk: bárkinek kb. 16 éves kortól
Tudományág: Genetika-biológia-antropológia
Programtípus: Interaktív bemutató (feladatok)
Szereplő kutatók, meghívott vendégek: Archeogenomikai Intézet munkatársai 

SZABADULÓSZOBA
KERESD AZ INFORMÁCIÓKAT AZ ADATTÁRBAN! 

Amerikában találtak egy elhagyott házat, amit az érdeklődők jó pénzért szeretnének megvásárolni, de nem tudják, hogy ki a tulajdonos, és így nem juthatnak hozzá. A házban kutakodva az egyik komód fiókjában rábukkantak egy iratra, amiből kiderült, hogy a ház egykori lakói magyarok lehettek. Újságírók vagytok, akiket azzal bíztak meg, hogy ezt kiderítsétek. Kaptatok egy fülest, hogy a BTK Néprajztudományi Intézet Archívumában tárolt dokumentumok között megtalálhatjátok a keresett adatokat. Sajnos a lelketlen és csavaros eszű adattáros, Gyuri nem segít senkinek, sőt sajátos kódrendszere alapján titkosítja az adatokat. Ezzel akarja biztosítani, hogy csak valódi néprajzosok férhessenek hozzá az érzékeny anyagokhoz. Kezdjetek hozzá mielőbb a kutatáshoz, mert szorít az idő: a biztonsági őr már elindult a protokoll szerinti épületbejárásra… szerencsére mindig a földszinten kezdi.

Látogathatóság, látogatással kapcsolatos információk: 4 turnus, 4-5 fős csoport, a játék időtartama 50 perc
Indulás: 2022. szeptember 30. (péntek) 16:00, 17:00, 18:00 és 19:30
REGISZTRÁCIÓ A KUTATÓK ÉJSZAKÁJA HONLAPJÁN ITT.

Helyszín: Néprajztudományi Intézet tanácsterme
Kinek ajánljuk: gimnazista, egyetemista, felnőtt
Tudományág: Néprajztudomány
Programtípus: interaktív kutatójáték
Szereplő kutatók, meghívott vendégek: Turai Tünde, Szilágyi Zsolt

A többi programról és a további részletekről ide kattintva tájékozódhatnak.