Az ökológiai témájú ERC projekt (BOAR: Veterinarization of Europe? Hunting for Wild Boar Futures in the Time of African Swine Fever) kutatói a Néprajztudományi Intézet Lendület kutatócsoportjának munkatársaival egyeztettek a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről.

2020-ban nyerte el a Néprajztudományi Intézet munkatársa, Babai Dániel vezette „Lokalitás a globális változások hálózatában: Az ökológiai antropológia mint közvetítő a helyi közösségek és a globális változások között a Kárpát-medencében” elnevezésű Lendület kutatási program az MTA támogatását. Mivel e kutatás kárpát-medencei fókusza meghatározza a szélesebb kitekintésű közép-európai érdeklődést is, ezért különösen hasznosnak bizonyult az ERC kutatási program kutatóinak látogatása, illetve a részvételükkel tartott műhelymegbeszélés.

 

A megbeszélésen online részt vett Ljubljanából Miha Kozorog, a Szlovén Tudományos Akadémia munkatársa is, aki tagja volt annak a magyar-szlovén akadémiaközi kutatásnak (Protected areas at the Hungarian−Slovenian border area:  Challenges of cooperation and sustainable development / Védett területek a szlovén−magyar határ mentén: Az együttműködés és a fenntartható fejlődés kihívásai), amely 2017 és 2021 több mint 20 kutató részvételével tárta fel a magyar-szlovén határtérség ökológiai antropológiai szempontból releváns kérdéseit.

 

Mészáros Csaba előadásában ismertette az eddigi kutatások eredményeit, és beszámolt a tudományközi együttműködés lehetőségeiről, kihívásairól és buktatóiról, valamint az ökológia és az antropológia közötti együttműködés ismeretelméleti nehézségeiről. A tanácskozás végén a rendszeres tapasztalatcsere lehetőségeit vették számba a kutatók – illetve azt, hogy miképpen lehetne szorosabbra szőni a magyar Lendület-, és a cseh ERC-kutatócsoport közötti együttműködést.

 

                                                                                                                                                                                  Mészáros Csaba