A Néprajztudományi Intézet munkatársával Nánási Anikó, a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorának szerkesztője készített interjút a járványra és az azzal kapcsolatos társadalmi történésekre adott reakciókkal, folklór (és folklór jellegű) tartalmakkal kapcsolatban.

 A Folklór Osztály több munkatársa is figyelemmel kíséri a közösségi médiában folyó kommunikációt. Tamás Ildikó az Ethnographia 2021. évi első számában megjelenő tanulmányában foglalja össze a koronavírus-járvány első hullámáról szóló internetes tartalmak folklorisztikai tanulságait, mint például a gyűjtésre, az archiválásra, a tipológiára, az online alkotások tematikus és formai vizsgálatára vonatkozó feladatokat, javaslatokat. A 2021. január 4-én sugárzott rádióműsor szerkesztői kiemelték az internetes folklóralkotásokra irányuló intézeti kutatások fontosságát, és felhívták a hallgatók figyelmét az Ethnographia folyóirat következő számára.

Az interjú kérdései is részben a tanulmány fő kérdésfelvetéseire irányultak: miért tekinthető folklóralkotásnak az interneten terjedő tartalmak egy része, az új jelenségek mellett mi jellemzi a folklorisztika számára régóta ismert alkotások online megjelenését, átalakulását, az ünnepek folklórját hogyan befolyásolták a járvánnyal kapcsolatos események, illetve ez utóbbiak hogyan jelentek meg az online tartalmakban, milyen új motívumokat hívtak életre.

 

A beszélgetés az alábbi linken hallgatható meg:

https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2021/01/01/kalendarium-januarban-jelenik-meg-az-a-tanulmany-amely-az-elmult-evi-jelensegeket-foglalja-ossze/