Budapest, 2016, Bölcsészettudományi Kutatóközpont /Életmód és tradíció 15./

A könyv bemutatja az alsó-tiszai ármentesítő munkálatokat, az árterek kiosztásának körülményeit, a korábbi, 18-19. századi szőlőművelést, borkészítést a vizsgált településeken. Gerincét a 10-19. fejezetek alkotják, melyek ismertetik az ártéri szőlőkultúra kibontakozását, a szőlőskertek elhelyezkedését, külső képét, részletesen a szőlőművelés és a borkészítés technológiáját, az ártéri gyümölcstermesztést, a szőlőskertek építményeit, őrzését, a szőlőhegyi szabályzatokat, Szentesről a Kis-Tisza-szigeti gazdaságot. De a könyv éppúgy foglalkozik a szőlőskertek megközelítését biztosító kompokkal, átkelőkkel, az árvizekhez való alkalmazkodási stratégiákkal is, s bemutatja, hogy az ártéri szőlőknek milyen szerepe volt a birtokosok gazdálkodásában.

A könyv letöltése: .pdf [5,67 MB]