Az Etnokultúra 29. adásának Balogh Balázs, a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet igazgatója és tudományos főmunkatársa, valamint Fülemile Ágnes, intézetünk tudományos főmunkatársa és a Történeti Néprajzi Osztály vezetője volt a vendége. A műsorban nemrég megjelent kötetük apropóján beszélgettek kalotaszegi kutatásukról.

A szerzőpáros Történeti idő és jelenlét Kalotaszegen címmel 2023-ban megjelent könyve egy húsz évvel ezelőtti kötet elmélyítése, továbbgondolása. Immár hazajáró kalotaszegiként a kutatók az identitásrégió belső kapcsolatrendszerét, az etnikus konfliktusokat és a társadalomtörténeti kontextusokat vizsgálták, többek közt arra is választ keresve, hogy miként vált Kalotaszeg a magyar népművészet emblematikus tájává.

 

 A képen: Magyarvalkó református temploma. Részlet az Etnokultúra 29. adásából

A beszélgetés során a kutatók kiemelték az involválódó és empatikus vizsgálat fontosságát, melynek révén olyan problémák kerülnek előtérbe, amivel másképp lehet megközelíteni, értelmezni a tudományos kutatásban és a közvélekedésben egyaránt túlkutatottnak tekintett tájat, valamint lehetővé teszi a nehéz, bizalmi viszonyt igénylő témák – mint például a maroknyi magyar közösségek felmorzsolódása, a kollektív traumák fájdalma – megragadását is.

Stáblista:

Narrátor: Dányi Krisztián,

Arculat: Minax Média,

Grafikus: Ribarics Richárd,

Hangmérnök: Hancsics Norbert és Horváth Ádám,

Asszisztens: Szabó János,

Gyártásvezető: Joó Ádám,

Vágó: Czirbusz Nándor,

Operatőr: Fuchs Richárd és Pénzes Attila,

Szerkesztő, főszerkesztő: Major Eszter Anna,

Rendező, művészeti vezető: Petőcz Tamás,

Supervisor: Berényi Marianna,

Producer: Tóth Erzsébet

Az adást a Néprajzi Múzeum megrendelésére a Ragyogó Évezred Produkció készítette.

A beszélgetés ide kattintva megtekinthető.