Hiánypótló kötet jelent meg Báti Anikó szerkesztésében, a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézetben hat éven át zajló, az NKFIH  által támogatott inderdiszciplináris kutatási projekt eredményeként.

A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága: Kérdések és lehetőségek (NKFIH (28925 K-18) című interdiszciplináris kutatás  számos jelentős eredménnyel gazdagította a magyar táplálkozáskutatást. A kötetben szereplő, több tudományterületet lefedő tanulmányok  a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet együttműködésével 2022-ben megrendezett konferencia előadásai nyomán születtek. A kutatás során a résztvevők az iskolai gyermek közétkeztetés egészét járták körül, új megközelítésből. Észak- és Nyugat-Európában ez a fajta szakmai együttműködés már megszokott gyakorlat, ami nagymértékben segíti a társadalomtudományok és az élettudományok eredményeinek együttes alkalmazhatóságát.

Vajon mi lesz az ebéd? Fotó: Báti Anikó

A menzát a néprajzi megközelítésmódot előtérbe helyező módon, interdiszciplináris kutatás keretében Magyarországon eddig még nem vizsgálták. A számos fővárosi és vidéki iskolában végzett terepmunka során a néprajzkutatók és a dietetikusok nem csak az ételekre fókuszáltak, hanem elemezték a menzák szerepét és a családok étkezési szokásait. Ehhez kötődően további tanulmányok vizsgálják a közétkeztetés feltáratlan történetét, amelynek forrásbázisát levéltári kutatómunka tárta fel, valamint az ételek szimbolikáját, a táplálkozás önreprezentatív, identitásképző szerepét, az élelmezésvezetők és a konyhai személyzet jelentőségét, a gyermekek és a szülők velük kialakított kapcsolatát.

Főzeléket lapostányérról késsel-villával. Fotó: Nickel Vira Réka

A menza nem csak generációkat köt össze, de napjainkban is meghatározó élménye az iskolás korosztálynak, hiszen naponta másfél millióan veszik igénybe ezt a szolgáltatást. A tudatos fogyasztóvá válás folyamatából sem maradhat ki a menza. Már nem elsősorban az éhezés veszélyétől kell a gyermekeket megmenteni, sokkal inkább az egészséges táplálkozás mintájaként szolgálhat a menza. Hazánkban több évtizede zajlik a közétkeztetési rendszer megújítása, amelynek egyik célkitűzése, hogy összekapcsolódjanak a helyi élelmiszertermelés és -fogyasztás szintjei. A fenntarthatóság érdekében a szervezőelemek között fontos szerepe kell hogy legyen a helyi táplálkozáskultúrának és a közösségi hagyományoknak is a társadalmi és egészségügyi szempontok mellett.

A szerzők és a szerkesztő nem csak a téma iránt érdeklődő szakembereknek ajánlják a kötetet, hanem mindenkinek, aki szeretne a menzai konyhák és az ebédlők falai között rejtőző titkokat megtudni a gyermekétkeztetésről. A kutatási eredmények nyomán a kutatás résztvevői helyi szinten ajánlásokat fogalmaztak meg a közösség által elfogadott közétkeztetés megvalósításához, amely hosszú távon szolgálhatja a gyermekek egészségtudatos fogyasztóvá válását.

A kutatás anyagából interaktív kiállítás nyílt 2023. szeptember 14-én Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban: Menzán innen – menzán túl: titkok, tények, távlatok az iskolai közétkeztetésben címmel.

Interaktív feladat a kiállításon. Fotó: Nickel Vira Réka

Menzadimenziók: A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. (Néprajztudományi Könyvtár 2.) Szerkesztette Báti Anikó. Budapest: HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, 2023, 340 p.

A kötet az alábbi hivatkozáson olvasható, letölthető:

https://nti.abtk.hu/hu/kiadvanyok/kiadvanytar/neprajztudomanyi-konyvtar/797-neprajztudomanyi-konyvtar-2

                                             

                                                                                                                                    Nickel Vira Réka