A BTK Néprajztudományi Intézet munkatársai, az MTA Lendület Etnoökológia Kutatócsoport tagjai, Babai Dániel és Nagy Zsolt tartottak ismeretterjesztő előadást a Hagyományok Háza Népi gyógyászat című oktatási programjának keretében.

A Népi gyógyászat előadás-sorozat célja, hogy az érdeklődők átfogó képet kapjanak a Kárpát-medencei hagyományos, népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeiről. A felkért előadók a terület elméleti és gyakorlati szakemberei, a hagyományos orvoslás gyógymódjaival, a gyógynövények gyűjtésének, feldolgozásának és a növényi szerek elkészítésének lehetőségeivel, a gyakoribb betegségek gyógynövényekkel, növényi szerekkel történő megelőzésének és kezelésének lehetőségeivel ismertetik meg hónapról hónapra a hallgatókat.

Babai Dániel „Hozzon borzzsírt!” – Ember és állatvilág halványuló kapcsolatai a gyimesi mindennapokban című előadásában a gyimesi ember és az állatvilág kapcsolatát mutatta be. Az érdeklődők egy rendkívül sokszínű univerzumról kaptak ízelítőt, amelyben számtalan érzés, előítélet, elmélyült tudás és tapasztalat, kulturális jelenség megfér, amely rengeteg vadon élő állatfajt magába foglal, a nagyragadozóktól a bársonyatkákig.

 

Babai Dániel előadása. Fotó: Legeza Márta (2023. április 27.)

 

Nagy Zsolt Kolostorkertek, gyógyító szerzetesek és gyógynövényeik – Áttekintés a kolostori és népi gyógyászat kapcsolatáról címmel arról beszélt előadásában, hogy mely magyarországi szerzetesrendek kertészkedtek az elmúlt évszázadokban, kik foglalkoztak közülük célzottan gyógyító tevékenységgel, hol és miért volt szükségük a gyógynövényekre, milyen növényeket használtak gyógyítási céllal a szerzetesek, majd egy erdélyi példán keresztül mutatta be, miként szervezte meg egy kolostori közösség az életét, s ebben milyen hely, szerep jutott a kertnek, a kerti munkának.

 

Nagy Zsolt előadása. Fotó: Legeza Márta (2023. március 23.)