A HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet és az OGYÉI/NNGYK együttműködésében Báti Anikó projektvezetésével futó gyermek-közétkeztetés tematikájú kutatás eredményeinek közzétételére nyílt lehetőség a Közétkeztetési Szakácsverseny keretében.

2024. március 5–7-én, a SIRHA nemzetközi élelmiszeripari kiállítás keretén belül, a HUNGEXPO-n rendezték meg a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által meghirdetett 9. Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjét, 12 csapat részvételével. A verseny témája a fenntarthatóság volt. Háromfogásos, húsmentes ebédet készítettek a versenyzők, négy óra alatt, nettó 850 Ft/fő nyersanyagértékkel. Kiemelten figyeltek a tálalásra, illetve a pazarlás megelőzésére.

A verseny. Forrás: Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége

A rendezvény részeként kerekasztal-beszélgetést szerveztek a menzáról, amelyen A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága: Kérdések és lehetőségek című, intézetünkben Báti Anikó tudományos főmunkatárs vezetésével futó, az NKFIH által támogatott kutatás alapgondolata és az interdiszciplináris megközelítésmód állt középpontban. Ehhez kapcsolódóan a látogatók megtekinthették a Menzán innen – menzán túl: Titkok, tények, távlatok című kiállítás (eredeti helyszíne a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum) tablóit is a helyszínen.

A Menzán innen – menzán túl: Titkok, tények, távlatok című kiállítás tablói (részlet). Forrás: Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége

A beszélgetés elején Báti Anikó vitaindító előadásában ismertette a kutatás részleteit és főbb megállapításait. Majd ezt követően a gyermek közétkeztetés mai helyzetét, a nehézségeket és a megoldási javaslatokat gyakorló élelmezésvezetők, dietetikusok, szociológus és gasztro-pszichológus vitatták meg. A kerekasztal-beszélgetés és a sajtónyilvános rendezvény egésze is nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a néprajzkutatók és a dietetikusok közös projektjének eredményei a szakmai körökön túl szélesebb közönséghez is eljuthatott.

A rendezvényhez kapcsolódó rádióriport, Báti Anikó interjúja és a kiállítás ismertetése a Kossuth Rádióban hangzott el:

 https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2024-03-14_11-31-23&enddate=2024-03-14_12-07-43&ch=mr1&fbclid=IwAR0zpFxY_zYKeK9OG8v7H5RkBI9ChXGZBcq_iM8hB-Lr6YwW_dDP4HRsGa8

A képek forrása: Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége