A magyar stílusú nemesi öltözködés európai kontextusban címmel tart előadást 2024. március 4-én 18 órától Fülemile Ágnes, a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet osztályvezető tudományos főmunkatársa a Lónyay–Hatvany-villában (Budapest), amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Fülemile Ágnes: A magyar stílusú nemesi öltözködés európai kontextusban

Időpont: 2024. március 4. (hétfő) 18.00 óra

Helyszín: Lónyay–Hatvany-villa, Aranybástya Szalon & Rendezvényterem, 1015 Budapest, Csónak utca 1.

Az előadás gazdag képanyaggal illusztrálva vázolja fel a magyar stílusú nemesi öltözködés jellegzetességeit, főbb korszakait, különös tekintettel a magyar díszöltözet viselésére a Habsburg-udvarban. Ennek kapcsán kitér egyes európai monarchiák udvari reprezentációjának példáira a 18. század második felétől az 1920-ig terjedő időszakban, a modern polgári nemzetépítés és a nemzeti identitás vizuális szimbólumai megalkotásának intenzív korszakában.

A politizált etnikus és nemzeti identitást kifejező öltözeti jelek, illetve teljes öltözetek megalkotására irányuló törekvés a korabeli monarchiák, multietnikus birodalmak társadalmainak számos rétegében megfigyelhető a nemesség és a polgárság különböző csoportjain át a köznépig. A folyamathoz alkalmazkodva a királyi udvarok – eredendően nemzetközi – reprezentációjának stílusát is áthangolták, „nemzetiesítették”. A nemzeti stílusú elemek beiktatása az udvari öltözködés bonyolult szabályrendszerébe – látványos kifejezéseként a saját, vagy adoptált nemzettel való azonosulásnak – az uralkodó imázsának aktualizálását, a dinasztia legitimációjának, népszerűségének megőrzését, a dinasztikus propaganda eszköztárának felfrissítését szolgálta.

Fülemile Ágnes néprajz, művészettörténet, történelem végzettséggel rendelkezik, a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet Történeti Néprajzi Osztályának vezetője. Az elmúlt mintegy három évtizedben számos hazai, európai és amerikai múzeum gyűjteményében végzett kiterjedt kutatómunkát.

Az előadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A regisztrációhoz kattintson ide.

A meghívó ide kattintva letölthető (pdf).