A HUN-REN BTK Néprajztudomány Intézet Történeti Néprajzi Osztályának tudományos segédmunkatársa, Ament-Kovács Bence kapta a 2024-es Heinek Ottó-díjak egyikét.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Közgyűlése 2019-ben díjat alapított elhunyt elnöke, Heinek Ottó emlékére. A kitüntetés olyan magyarországi német származású fiatal kutatóknak ítélhető oda, akik hazánkban vagy külföldön német vagy magyar nyelven készítettek a német nemzetiség történeti, nyelvészeti, néprajzi (stb.) kérdéseit feltáró tudományos munkát. A díjat első alkalommal 2020-ban adták át, az elismerés adományozására kétévente kerül sor. A díjat eddig Bechtel Helmut Hermannak (2020), Márkus Beátának (2020),  illetve kollégánknak, Bednárik Jánosnak (2022) nyújtották át.

Ament-Kovács Bence. A kép forrása: Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU)

Az idei évben a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Közgyűlése a díjat Schweininger Péternek és Ament-Kovács Bencének ítélte oda. Ament-Kovács Bence az elismerést Uradalom, plébánia, faluközösség: történeti néprajzi dimenziók a 18. századi Dél-Dunántúlon című PhD disszertációjáért kapta, amelyben behatóan foglalkozik a Mercy-uradalom, illetve a szakadáti plébánia településeinek (Szakadát, Diósberény, Szárazd, Udvari, Gyönk, Kalaznó, Kistormás, Varsád) főként német nemzetiségű lakosságával.

A közönség a Budapesti Kongresszusi Központban. A kép forrása: Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU)

Az elismerést Englenderné Hock Ibolya, az MNÖ országos elnöke és Heinekné Vereckei Mária, a díj névadójának özvegye adta át 2024. január 14-én, a Magyarországi Német Önkormányzatok Napján, a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezett gálaműsor keretében.