Báti Anikónak, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársának a helyi hagyományok megőrzése érdekében végzett munkája  elismeréseként a Heves megyei Rózsaszentmárton önkormányzata a „Rózsaszentmárton községért" díjat adományozta.

Báti Anikónak, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársának a helyi hagyományok megőrzése érdekében végzett munkája  elismeréseként a Heves megyei Rózsaszentmárton önkormányzata a „Rózsaszentmárton községért" díjat adományozta az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

A település múltját, népi kultúráját, az 1930–40-es évek mindennapi életét bemutató Faluház, valamint a kapcsolódó kisebb tematikus kiállítóterek koncepciója és berendezése (cipészműhely és lakószoba berendezése, a helyi szőlő-borfeldolgozás eszközkészlete és a disznóvágás menetét dokumentáló installáció) mind Báti Anikó munkája.  

A vezetésével zajló, az NKFIH általtámogatott, a gyermek-közétkeztetés jelenét vizsgáló kutatás keretében Rózsaszentmárton, a helyi főzőkonyha és az általános iskola is terepmunka helyszíne volt. A kutatási eredmények visszacsatolása, az etnográfus és dietetikus kutatók javaslatai nagy mértékben  hozzájárultak a település közétkeztetésének megújításához. A kutatócsoport a község egészségprogramjának kidolgozásában és megvalósításában is részt vállalt, tudománynépszerűsítő előadásokat tartott még az idősebb generációk számára is.