Balogh Balázs, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója 2023. június 15. és 22. között a Néprajzi Múzeum küldöttségével szakmai tárgyalásokon vett részt Dél-Koreában.

Az ázsiai utazás elsőrendű célja az volt, hogy a Néprajzi Múzeum és az érintett – nem csak néprajzi profilú, hanem a bölcsészettudomány más területeit is képviselő – dél-koreai intézmények közötti szakmai együttműködések egyeztetése révén a Bölcsészettudományi Kutatóközpont is felvegye a kapcsolatot Szöul vezető tudományos intézményeivel.

A Koreai Nemzeti Néprajzi Múzeummal folytatott tárgyalások során Balogh Balázs ismertette a BTK Néprajztudományi Intézetének – mint a hazai etnológiai kutatások legnagyobb műhelyének – ázsiai vonatkozású kutatásait és eredményeit, valamint tudományos kapacitásának lehetőségeit. 

 

 Tárgyalás a Szöuli Történeti Múzeumban

 

Közvetlen kapcsolatfelvétel történt a Szöuli Történeti Múzeummal, a Nemzeti Hangeul Múzeummal, a Koreai Nemzeti Múzeummal és a kulturális örökség témájában meghatározó szerepet játszó Guro Kulturális Alapítvánnyal. A főigazgatókkal, igazgatókkal és vezetőkkel folytatott tárgyalások során Balogh Balázs főigazgató bemutatta a Bölcsészettudományi Kutatóközpont széleskörű tudományos tevékenységét, az egyes intézmények profiljának megfelelően kiemelve a történeti, régészeti, archeogenetikai, művészettörténeti, irodalmi, folklorisztikai, textológiai, zenetudományi stb. vonatkozásokat, és a kulturális- és tudománydiplomáciai célkitűzésekkel összhangban jelezte együttműködési nyitottságunkat.

A szakmai út zárónapján Balogh Balázs részt vett a szöuli Magyar Kulturális Központ (Liszt Intézet) fogadásán, amelyet a Magyarországon tanult koreai diákok alumni találkozójának alkalmából adtak. Itt megbeszélést folytatott Szerdahelyi Istvánnal, Magyarország dél-koreai nagykövetével, valamint Szűts Andrással, a Liszt Intézet kulturális attaséjával.  

Címlapfotó: A magyar delegáció a Baek Inje's House Museum előtt