A Svédországban 2023. április 12–15-én megrendezett 14. európai társadalomtudománytörténeti konferencián (14th European Social Science History ConferenceBalogh Balázs, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, a Néprajztudományi Intézet igazgatója és Fülemile Ágnes, a BTK NTI Történeti Néprajzi Osztályának vezetője tartottak előadást a Göteborgi Egyetemen.

A nagyszabású konferenciasorozat Covid miatt többször elhalasztott tizennegyedik konferenciáját öt év szünet után rendezték meg az International Institute of Social History szervezésében. Az előadók száma meghaladta az 1200 főt, akik 61 országból érkeztek. A négynapos konferencián párhuzamosan futó 20–23 szekció a társadalomtörténet legkülönbözőbb vetületeivel foglalkozó témakörökből merítő előadásokból állt.

Balogh Balázs főigazgató, a BTK Néprajztudományi Intézetének igazgatója és Fülemile Ágnes, a BTK NTI Történeti Néprajzi Osztályának vezetője Folk Fans and Rock Fans: Youth, Cultural Alternatives, Resilience, and Grassroots Resistance in Socialist Hungary című előadása a városkutatási előadássorozaton belül, az Exploring Everyday Life and Experiences of Urban Space in the Nineteenth and Twentieth Centuries panelban hangzott el.

 

Balogh Balázs főigazgató (BTK) és Pál Judit egyetemi tanár (Babes-Bolyai Tudományegyetem, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem) a konferencia nyitófogadásán. Fotó: Fülemile Ágnes

 

A néprajzkutatók előadásukban azt mutatták be, hogy a népzene és néptáncmozgalom hogyan bontakozott ki Magyarországon, és mint a hatalom (párt és KISZ) szervezte közösségi ünnepektől és kultúragyakorlási alkalmaktól eltérő jelenség, miként függött össze más alternatív kulturális mozgalmakkal (rockzenével, sporttal, költészettel stb.) a szocializmus kései évtizedeiben.

A konferencia teljes programja és az előadások összefoglalói ide kattintva elérhetők.