BTK Néprajztudományi Intézet tisztelettel meghívja Önt a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében tartandó könyvbemutatóra és köszöntésre.

Az elefánt még mindig a hídon… Ökológiai antropológia a Kárpát-medencében

(Ethno-Lore XXXVIII. 2021, vendégszerkesztő: Babai Dániel)

Program 

Könyvbemutató           

A kötetet bemutatja a szerkesztő, Babai Dániel, a BTK Néprajtudományi Intézet munkatársa, Lendület Kutatócsoport vezető

Köszöntő     

Borsos Balázs akadémikust, a BTK Néprajztudományi Intézet kutatóprofesszorát és igazgatóhelyettesét köszönti 60. születésnapja alkalmából Balogh Balázs, a BTK főigazgatója, a BTK Néprajztudományi Intézet Igazgatója

Időpont: 2021. november 30. 14 óra

Helyszín: https://bit.ly/3D52gwt

  

 Fotó: Babai Dániel (Gyimesközéplok)

A kötet Borsos Balázs, akadémikus, kutatóprofesszor, az ELKH Irányító Testületének tagja és a Néprajztudományi Intézet igazgatóhelyettese, az ökológiai antropológia jeles képviselője előtt tiszteleg. Bemutatja a hazai ökológiai antropológia jelenkori sokszínűségét, módszertani és tematikai diverzitását, amelynek elméleti alapjait az ünnepelt rakta le az Elefánt a hídon című kötetében. Az évkönyvben szereplő tanulmányok felhívják a figyelmet a hosszú távú, részvételi kutatás, a történeti források és a narratív tudás jelentőségére, bemutatják a hagyományos ökológiai tudás legfontosabb sajátosságait és szerepét a természeti erőforrások hasznosításában, valamint érzékeltetik a globális hatások külterjes és intenzíven gazdálkodó helyi közösségekre gyakorolt hatását. Az évkönyv írásai ily módon kijelölik azokat a tematikai sarokpontokat, amelyek a jelenkori nemzetközi és hazai ökológiai antropológia meghatározói.

 

 Fotó: Babai Dániel (Felsőszentbenedek)

 

A járványhelyzet miatt a rendezvényen személyes részvétel csak az Intézet munkatársai számára lehetséges. A rendezvény látogatása védettségi igazolványhoz kötött. További vendégeink online tudnak csatlakozni az alábbi linken:

https://bit.ly/3D52gwt

 

 A meghívó ide kattintva pdf formátumban letölthető.