2021. augusztus 3–7. között rendezték meg a 14. Ördögkatlan Fesztivált, ahol Intézetünk munkatársai, Vargyas Gábor és Tamás Ildikó tartottak előadást, s a néprajzi-kulturális antropológiai terepmunkát bemutató kiállításon az általuk készített fotókat is megtekinthették az érdeklődők.

Nagyharsányban Both Miklós (elsősorban ukrán tematikájú) udvarának idei díszvendége a Pécsi Tudományegyetem BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszéke volt. Ennek keretében nyílt meg a néprajzi-kulturális antropológiai terepmunkát bemutató kiállítás, amelyen a pécsi Néprajzi Múzeum és Nagy Zoltán képei mellett a BTK Néprajztudományi Intézet munkatársai, Vargyas Gábor és Tamás Ildikó fotói is szerepeltek. Utóbbiak a vietnámi brú törzs és az Észak-Skandináviában élő számik életébe és zenei kultúrájába adtak betekintést.

 

A PTE Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék munkatársaival és Both Miklóssal,  Fotó: Hock Zoltán

 

A kiállításhoz kapcsolódóan előadások is elhangzottak. Tamás Ildikó (Folklór Osztály) augusztus 4-én tartott előadást Örök körforgásban: Gondolatok egy (valaha) nomád közösség, a számik énekes hagyományáról címmel. A beszámoló egy zenei műfaj, a jojka társadalmi megítélésének változásait követte végig a 19. századtól napjainkig, a teljes betiltástól a számi nemzetépítésben betöltött központi szerepén át a mai zenei életben tapasztalható népszerűségéig. Az előadás végén a közönség megismerkedhetett a Szomjas-Schiffert György 1966-os lappföldi zenei gyűjtését és a hozzá kapcsolódó magyar etnomuzikológiai kutatás eredményeit bemutató jojka-adatbázissal, amely a BTK Néprajztudományi Intézet honlapján érhető el.

 

Tamás Ildikó előadás közben, Fotó: Csáji László Koppány

 

Augusztus 5-én Vargyas Gábor (Etnológiai Osztály) Zene és társadalom egy vietnámi hegyi törzsnél című előadásában a brúk népzenei műfajairól és hangszer-repertoárjáról beszélt, és gazdag zenei ízelítőt adott abból a 200 órát meghaladó hangszalag-, illetve 38 órányi videofelvételéből, amelyet az 1985–1989 között végzett terepmunkája során rögzített. Előadásában a zene brú társadalomban betöltött szerteágazó, az élet minden területére kiterjedő szerepét mutatta be.

 

 Vargyas Gábor előadás közben, Fotó: Csáji László Koppány

 

A következő két napban Balatonyi Judit Szerelem a koronavírus idején: innováció és hagyomány a karanténesküvők világában, valamint Nagy Zoltán és Horváth Csilla Őshonos szibériai népek zenéje a XXI. században – szölkup múlt, manysi jövő című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

 

 Címlapkép: A kiállítóterem, Fotó: Csáji László Koppány