Hogyan látja egy gasztroblogger és egy táplálkozáskutató a gasztronómiában bekövetkező változásokat? Vajon a TikTok videók és főzőműsorok korában bátrabbak lettünk a konyhában?

Miképp tanulhatjuk meg újra és őrizhetjük meg nagymamáink receptjeit és találjuk fel újra a már régen ismert technikákat? Milyen szerepet tölt be étkezésünkben a menza, és ez hogyan viszonyul a családi étkezéseink otthoni szokásaihoz? Mennyire engedi meg pénztárcánk a fenntarthatóbb és tudatosabb táplálkozást? A Glossza 7. epizódjában Mautner Zsófia gasztrobloggerrel, szakácskönyvíróval, a Chili és Vanília gasztroblog szerzőjével, valamint Báti Anikó a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének munkatársával, táplálkozáskultúra-kutatóval beszélgettünk.

Az ételekről, az étkezésről nagyon különböző elképzeléseink vannak. Fogyasztóként a termelés és előállítás folyamatától egyre távolabb kerültünk, és a hozzáférési lehetőségeink is nagyban átalakultak. Az otthoni ízeket elsőként az ipari munkarend írta felül, hiszen a gyári munkásokat a népikonyhák látták el. A munkások viszont gyakran panaszt tettek a délidőben eléjük tett ételekre, és elutasították a konyha főztjeit. Ez az „elutasítás” később alapvetően meghatározta a menzák ételeihez való viszonyulást. A BTK Néprajztudományi Intézetében Báti Anikó vezetésével működő kutatócsoport célja ennek gyakorlati foglalkozásokon és beszélgetéseken keresztül történő javítása, természetesen nem elhanyagolva annak elősegítését, hogy a menzákon minél jobb ételek kerülhessenek az asztalokra.

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

A Glossza hetedik adása meghallgatható Spotify-on, Soundcloudon és Youtube-on.

További információ a Glossza Instagram és Facebook oldalán.