2021. június 29-én Vargha Katalin részvételével tartotta második online munkamegbeszélését a nemzetközi Corona Humor Team, amely a globális koronavírus járványhoz kapcsolódó humor összehasonlító vizsgálatát tűzte ki célul.

2020 márciusában, a koronavírus-járvány első hulláma idején kezdeményezte Giselinde Kuipers (KU Leuven, Belgium) szociológus, humorkutató a járványhoz kapcsolódó viccek, mémek és egyéb humoros tartalmak gyűjtését (http://www.giselinde.nl/humor-during-the-global-corona-crisis-a-study/). A kezdeményezéshez világszerte számos kutató kapcsolódott; a nemzetközi adatbázis jelenleg 12 000 adatot tartalmaz.

A koronavírus-járvány humorának összehasonlító vizsgálatára multidiszciplináris kutatócsoport szerveződött összesen mintegy 30 résztvevő, köztük nyelvészek, folkloristák, kommunikációkutatók és pszichológusok részvételével. A projekt egyetlen magyar résztvevője Vargha Katalin, a Néprajztudományi Intézet folkloristája.

A kutatás elsődleges célja annak felmérése, hogy a globális járványhelyzetre adott humoros reakciók mennyiben azonos jellegűek mindenhol, illetve miben és milyen mértékben térnek el az egyes helyi korpuszok. A június 29-i munkamegbeszélés célja az elemzési szempontok véglegesítése, és a kódolás kérdéseinek megbeszélése volt. A következő munkafázis során a közös adatbázisban a különböző nyelvű és műfajú humoros tartalmakat egységes szempontok alapján kódolják majd a megfelelő nyelvi és kulturális kompetenciákkal rendelkező résztvevők.

 A kép forrása: www.medicalgraphics.de