A magyar-szlovén határtérséget vizsgáló kutatási program újabb állomásaként az őrségi növényismeretről és a fajgazdag gyepeket fenntartó hagyományos rétgazdálkodásról készül népszerűsítő dokumentumfilm.

 

 Zajlik a forgatókönyv egyes részleteinek megvitatása.  

 

Az SNN 126230-as számú „Védett területek a szlovén-magyar határ mentén. Az együttműködés és a fenntartható fejlődés kihívásai” című kutatási program egyik utolsó állomásaként az őrségi növényismeretről, illetve a fajgazdag gyepeket létrehozó és fenntartó hagyományos rétgazdálkodásról készül népszerűsítő dokumentumfilm. A magyar-szlovén államhatár mindkét oldalán forgatott film a magyar nyelvterület peremén elhelyezkedő közösségek eddig kevéssé feltárt, igen alapos növényismeretébe ad betekintést.

 

Látogatóban Gyula bácsinál.

 

Az előforgatások és első előkészítő lépések lezajlottak. Intézetünk kutatói Babai Dániel és Mészáros Csaba az Ökológiai Kutatóközpont munkatársával Ulicsni Viktorral, valamint Gál Anasztáziával, a film rendezőjével járták be a főbb forgatási helyszíneket, egyeztettek a leendő szereplőkkel, és vitatták meg a forgatókönyv egyes részleteit. Köszönjük az Őrségi Nemzeti Park, különösen Szentirmai István segítő támogatását!

„Ott lejjebb a fehér virágokat idén először vetette fel a rét”.

A készülő film a 2019-2020 között leforgatott és közzétett „A tökmag ereje” című film folytatása, és az Őrség egy másik, talán rejtettebb kincsét tárja fel az őrségi tájat felfedezni, megérteni vágyók számára.

https://www.youtube.com/watch?v=XS1rgGzoIok

 

Virágos, hímes rét Nagyrákoson.

1. (nagy) kép: Ökológusok és néprajzosok térképezik fel a fajgazdag őrségi gyepet.

 A képeket Gál Anasztázia és Ulicsni Viktor készítette.