A PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport és a BTK Néprajztudományi Intézet 2021. május 22-én online konferenciát rendez azzal a céllal, hogy az ázsiai kultúrdiplomácia ismérveinek, sajátosságainak és folyamatainak feltárásával elősegítse a jelenség hátterének és a világra gyakorolt hatásainak megismerését.

 A globalizáció, illetve annak gazdasági, információs, technológiai, turisztikai és kommunikációs hozadékai a különböző kultúrák egymás mellett élését eredményezik Ázsiában is, illetve felértékelik az állami kultúrpolitikák szerepét és jelentőségét. Ahogy Joseph Nye fogalmaz „Ha képes vagy rábírni másokat arra, hogy azt akarják, amit te magad is akarsz, akkor kevesebbet kell jutalmakra és büntetésekre költened ahhoz, hogy elmozdítsd őket a saját irányodba.” Kultúrdiplomácia révén egy ország a katonai és gazdasági ereje helyett a kultúráját is alkalmazhatja a politikai kommunikáció és a külpolitika hatékony eszközeként úgy, hogy értékeit nem kizárólag egy másik ország állami intézményei felé közvetíti, hanem azokkal az adott ország közvéleményét célozza meg. A kulturális diplomácia meglehet nem kizárólag egy adott ország saját érdekeinek vagy egyéni céljainak megvalósulását segíti elő, hanem hozzájárul a többi ország megismeréséhez és megértéséhez is.

A PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport és a BTK Néprajztudományi Intézet által szervezett online konferencián többek között a következő kérdésekre keresik a választ: Miként játszik szerepet a tudatos kulturális diplomácia az egyes ázsiai országok kortárs országimázsépítéseiben? Mutatkoznak-e regionális hasonlóságok és különbségek a kultúrdiplomácia tartalma és eszközei tekintetében? Mennyiben a politika, és mennyiben a piac vezérli az ázsiai államok kulturális ambícióit? Hogyan vonják be az államok a magánszektort a nemzetközi kapcsolataik kulturális dimenziójába? Milyen politikai, katonai és társadalmi változások figyelhetők meg a kezdeményező és a cél államokban közvetlenül a kultúrdiplomáciai kezdeményezések hatására? Miként van hatással az ázsiai polgárok hétköznapjaira a kultúrdiplomácia?

Időpont: 2021. május 22. (szombat), 9:00–17:00

Helyszín: Online (Zoom)

Nyelv: magyar

Szervezők: Salát Gergely, Szakáli Máté, Szilágyi Zsolt, Szivák Júlia

A konferencia programja ide kattintva letölthető.

Az online esemény az alábbi linken lesz elérhető:

https://us02web.zoom.us/j/88584335424?pwd=S1FBTHVFUHY0QnZXcnRBT2tyTmdldz09

A konferencia facebook linkje ide kattintva elérhető.

 

A fenti kép forrása: https://www.freepik.com/premium-vector/landmark-vietnam-vector-cartoon-icon-set-vector-isolated-illustration-vietnam-national-culture-icon-set-oflandmark-asia_6319803.htm