A BTK Néprajztudományi Intézet és az MTA Lendület Etnoökológia Kutatócsoport munkatársai, Babai Dániel és Borbély Sándor részt vettek az NKE EJKK Közép-Európa Kutatóintézetének „Vidék és ökológia Közép-Európában” című kerekasztal-beszélgetésén.

 A BTK Néprajztudományi Intézet és az MTA Lendület Etnoökológia Kutatócsoport két tudományos munkatársa, Babai Dániel és Borbély Sándor tartott előadást az NKE EJKK Közép-Európa Kutatóintézete által szervezett „Vidék és ökológia Közép-Európában” című kerekasztal-beszélgetésen.

Az NKE EJKK Közép-Európa Kutatóintézete által szervezett „Közép-európai kora esték” című beszélgetéssorozat utolsó alkalma 2021. április 26-án a rurális települések, falusi mikroközösségek hétköznapi életét érintő gazdasági, társadalmi, ökológiai változásfolyamatok és kihívások társadalomtudományi elemzésével foglalkozott. A beszélgetés résztvevői, Kovách Imre kutatóprofesszor (Társadalomtudományi Kutatóközpont), Varga Anna (PTE Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék, Humán Környezettudományi Kutatócsoport), valamint Babai Dániel és Borbély Sándor a vidékszociológia, az ökológia, az etnobiológia és a kulturális antropológiai módszertani, fogalmi keretei között elsősorban olyan kérdésekre keresték a választ, mint például: mi történt a ruralitással az elmúlt három évtizedben? Milyen újszerű társadalmi, gazdasági, ökológiai dinamikái alakultak ki a vidékiségnek a posztszocialista közép-kelet-európai átmenetben? Milyen mikroszintű válság-percepciókat és adaptív-stratégiai viselkedésmódokat alakítanak ki az említett változások az érintett közösségekben?

Intézetünk munkatársai közül Babai Dániel egy természetvédelmi, ökológiai és kulturális szempontból is fontos, jellegzetes kultúrtáj, a gyimesi hegyvidék külterjes gazdálkodását (a kaszálást és/vagy az extenzív legeltetést) meghatározó külső és belső (globális és mikroszintű) gazdasági, politikai, társadalmi tényezőket, illetve azok ökológiai hatásait mutatta be.

A beszélgetést Borbély Sándor a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos munkatársa moderálta, aki – kárpátaljai empirikus példák segítségével – a posztszocialista határvidéki településeken kialakult informális intézményeknek (csempészet, csencselés, külföldi fekete-munka és feketekereskedelem) a lokális ökológiai krízisek kialakulásában játszott szerepét mutatta be.

További információkért kattintson ide.

Az előadásokról készült videofelvétel ide kattintva érhető el.

Kép: A kerekasztal-beszélgetés részben ökológiai, természetvédelmi szempontból fontos élőhelyek kapcsán tárgyalta a külterjes gazdálkodás társadalmi, kulturális és politikai környezetét, jelenét és jövőjét. Fénykép: Babai Dániel, Gyimesközéplok, Jávárdipataka 2020.