Báti Anikó táplálkozáskultúra-kutató, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa néprajzi szaktanácsadóként vett részt a „UCL Grand Challenges Small Grant Application. Cuisine, culture and consequences: food and diet in Eastern Europe from cultural and public health perspectives” című, a londoni székhelyű Research Department of Epidemiology and Public Health által megpályázott projektben.

Az angol, bolgár, lengyel, cseh, magyar táplálkozástudományi szakemberekből, történészekből, szociológusokból, néprajzkutatókból álló kutatócsoport (Dénes Stefler, Daniel Brett, Eszter Sarkadi Nagy, Ewa Kopczynska, Stefan Detchev, Anikó Báti, Mircea Scrob, Diane Koenker, Bojan Aleksov, Elodie Douarin, Sofia Malyutina, Ruzena Kubinova, Andrzej Pajak, Milagros Ruiz, Anne Peasey, Hynek Pikhart, Martin Bobak) elsősorban a Báti Anikó által javasolt módszertannal, írott forrásokra építve arra kereste a választ, hogy a ’hagyományos táplálkozási szokások’ – már maga a kifejezés is vitát kavart – az 1950–60-as évektől hogyan befolyásolták a kelet-európai országok lakosainak egészségi állapotát; mi lehet az oka a mostani magas számú szív- és érrendszeri problémákra visszavezethető halálozásnak.

 

 

testsuly 350

 Nagyításhoz kattintson a képre!

A kép forrása: https://www.ogyei.gov.hu/otap_2014

 

A nemzetközi áttekintés eredményeit a pályázat keretében egy konferencián, Londonban ismertették, és az ebből készült tanulmány most került táplálkozástudományi, egészségügyi szaklapban, a European Journal of Nutrition-ban publikálásra, Traditional Eastern European diet and mortality: prospective evidence from the HAPIEE study címmel (https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-020-02319-9). A projekt eredményeiről az Index hírportál is beszámolt (https://index.hu/techtud/2020/07/17/ongyilkossag_toltott_kaposzta_altal/).

A széleskörű összefogásban megvalósult munka jó példa arra, hogy a néprajzi látásmód hogyan kapcsolódhat be egy, a természettudományok felől feltett kérdés megoldásába. A kutatók közös munkája során forrásaik és módszereik révén újabb nézőpontok és megközelítési módok merültek fel, amelyek eddig nem voltak ilyen hangsúlyosak természettudományokban, és az így nyert eredmények komplex módon tükrözték a feltárt tényeket. Az együttműködés közvetett módon a kutatás spektrumát tágította minden résztvevő fél részéről.