2020. június 25. és  július 3. között harmadik alkalommal rendezte meg a SIEF (International Society for Ethnology and Folklore) nemzetközi nyári egyetemét, amely ezúttal a (kulturális) örökség, tradíció, identitás fogalmaira és társadalmi vonatkozásaira koncentrált.

 A főként PhD hallgatók részvételére számító programnak a Sienai és a Perugiai Egyetem adott (virtuálisan) otthont. Az eredetileg Sienába tervezett nyári egyetem a város emblematikus lóversenyéhez, a Paliohoz kapcsolódva adott volna alkalmat a hallgatóknak arra, hogy az elméleti tudást a résztvevők terepmunkával egészítsék ki. A COVID-19 vírus miatt fennálló helyzetben a program végül online formában valósult meg.

  

Az oktatás és műhelymunkák során azonban a diákoknak mégis lehetőségük nyílt saját tapasztalatok szerzésére, a nyári egyetem főszervezőjének, Fabio Mugnaininek köszönhetően, aki virtuális múzeumlátogatással, online interjúkkal, és további, a helyszínen felvett video anyagokkal tette élővé az online oktatást.

A téma nemzetközileg elismert szakemberei mellett (pl. Valdimar Tr. Hafstein, Laurent-Sebastien Fournier, Alessandra Broccolini, Tobias Boos, Berardino Palumbo, Gianni Pizza, Daniele Par-buono, Dorothy Noyes, Duccio Balestracci, Michael Dylan Foster), előadóként a fiatal kutatógeneráció tagjai is megmutatkozhattak (pl. Pablo A. Gonzalez, Dario Nardini). Az előadásokhoz kapcsolódóan a hallgatók az egyes részproblémákkal Ewa Klekot (Varsói Egyetem) és Thomas McKean (Aberdeen Egyetem) vezetésével, szeminárium keretében foglalkozhattak elmélyültebben. A közel húsz hallgató közül a magyar doktoranduszokat hárman képviselték, köztük Eitler Ágnes, Intézetünk Folklór Osztályának munkatársa.

 

A kép forrása: https://www.science-community.org/en/node/207247