Járványfolklór-karakterek - Vannak-e visszatérő karakterei, „főszereplői” a járványfolklórnak? Az immár hatalmasra duzzadt gyűjtemény alapján megállapítható, hogy a koronavírussal kapcsolatba hozható online tartalmaknak vannak gyakran megjelenő alakjai, „nevesíthető” szereplői.

  

 

Ezek részben a hagyományos, azaz offline folklór jellegzetes figurái, részben az online térben  ̶ más tartalmakkal összefüggésben is  ̶ ismétlődően felbukkanó konkrét karakterek, illetve karaktertípusok. A jellemző tárgyi motívumokról, mint a szájmaszk, liszt, fertőtlenítő, WC-papír, illetve a gyakori fogalmi motívumokról, mint a kézmosás, távolságtartás, karantén, távoktatás és otthoni munkavégzés, már szó esett a sorozat korábbi részeiben. A tematikusan és formailag is gazdag szöveg- és mémcsoportokban, videókban nemcsak az említett motívumok lehetnek a középpontban. Az üzenet megfogalmazásában és közvetítésében  bizonyos karakterek is kiemelkedő szerepet kapnak. Vannak nagyon ritkán előforduló és gyakran megjelenő, sokféle variánssal bíró alakok. A továbbiakban a jellemző, középpontba helyezett figurákról lesz szó.

A járványfolklór karaktereinek egy része valós személyekről mintázott: lehetnek lokálisan vagy nemzetközileg ismert közszereplők, színészek, énekesek, „sztárok”. Szerepeltetésük oka legtöbbször az eseményekhez való közvetlen kapcsolódásuk. Ebből a szempontból érthető, hogyan lettek az internetes folklór központi karaktereivé a koronavírus terjedése elleni intézkedések emblematikus szereplői, mint Győrfi Pál (az Országos Mentőszolgálat szóvivője) és Müller Cecília (országos tisztifőorvos, a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs tagja). Győrfi Pál alakja szerepel a legtöbb mémben, és a mindenütt jelenlévő, óvó, a szabályok betartását ellenőrző szerepkörben, már-már emberfeletti képességekkel felruházva. A helyzetkomikumtól a húsvéti locsolóvers-parafrázison, paródián át a szójátékig, nyelvi humorig nagyon változatos mindkét szereplő megjelenítése. A következő képek Győrfi Pál mém-karakter variánsaiból, illetve a hozzá kapcsolódó nyelvi humorból mutatnak be illuszrációkat. Folklórszereplőként megjelenik ünnepkörhöz kapcsolódóan, szójátékként, tv-műsorokba, filmekbe illesztve, továbbá egy-egy konkrét alkotás variálódását is nyomon követhetjük a példáján (utolsó két kép):

 

  

 

 

Tamás Ildikó „Járványfolklór” sorozatának 6. része teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

 

A képek és szövegek forrása a közösségi média.