Az ARRS – NKFIH SNN 126230 számú „Protected areas at the Hungarian- Slovenian border area. Challenges of cooperation and sustainable development” nevű kutatási program keretében kétnyelvű film készült a tökmagolaj társadalmi szerepéről az Őrségben és Goričkoban, a határ menti magyar és szlovén faluközösségek életében. A film már elérhető a cikkben szereplő linkről!

 A "Tökmag ereje" című 25 perces ismeretterjesztő film gyártása befejeződött. A film a magyar-szlovén tudományos együttműködés keretében a Bölcsészettudományi Kutatóintézet és a ZRC SAZU Inštitut za slovensko narodopisje kutatóinak közreműködésével készült.

A film az Őrség-Goričko tájegységre oly jellemző tökmagolaj előállítását mutatja be fél évszázad távlatában a technológia fejlődésén keresztül. A film elsősorban arra kérdez rá, hogy a tökmaggal való foglalatoskodás közösségformáló ereje miképpen változik meg, alakul át akkor, amikor a héjas tökmag szerepét átveszi a héjatlan tökmag. Az elmúlt ötven évben a házi készítést, a saját fogyasztásra való olajütést felváltotta a kisipari, piacra való termelés. A korábban a helyi táplálkozáskultúrában is periférikus tökmagolaj pedig a térség márkajegyévé és keresett exportcikkévé vált. Nemcsak a tökmagról szól tehát a film, hanem arról, hogy miképpen alakította át a kis peremhelyzetű faluközösségek életét az új tökhibridek és termelési formák térhódítása.

 

   
     
     

 Nagyításhoz kattintson a képekre!

Az előkészítő munka során elsődleges célunk volt az, hogy a magyar és a szlovén nyelvterület, illetve a határ egyik és másik oldala egyaránt megjelenjen a filmben. A helyszínek és szereplők kiválasztása során nem egyetlen emberi sorsra, vagy egy kiválasztott faluközösségre kívántunk koncentrálni, hanem egy olyan folyamatra, amely Magyarországon és Szlovéniában egyaránt gyökeresen megváltoztatta a faluközösségek életét. Így esett a választás Gergócs Miklósra, aki a dédnagyapja által beszerzett és készített gépeken mutatta be a hagyományos olajsajtoló eljárást Szalafőn, és összehasonlításképpen Gerlinciben Ernest Šteslre, aki 15 évvel ezelőtt indította el modern gépesített technológiával olajsajtoló vállalkozását.

 

tokmaguzem 150    
     
   

 Nagyításhoz kattintson a képekre!

 

Noha napjainkban szinte csak nemesített héjatlan tökmagot termesztenek a vidéken, mind a két nyelvterületen élők fontosnak tartják, hogy az egykori közös tökmagköpesztést (vagyis a tökmag héjának eltávolítását) újraélesszék közösségformáló rendezvények szervezésével. A tökmagköpesztés e területen közel akkorra jelentőségű volt, mint más területeken a fonó vagy a tollfosztó. Magyarországon Nagyrákoson, míg Szlovéniában Središče-Szerdahelyen forgattunk olyan közösségi alkalmakon, amelyeken a tökmagköpesztés igazi célja már nem a közös munka, hanem az ünneplés, a helyi identitás megerősítése. 

A film előkészítése 2019 júniusában kezdődött meg, a forgatási napokra pedig 2019 szeptemberében és 2020 januárjában került sor. A film magyar és szlovén nyelven, illetve kétnyelvű felirattal készült, továbbá angol verziója is elérhető.

 

A film ide kattintva megtekinthető.

 

                                                                                                                                                            Mészáros Csaba

 

A film adatai: 30  perc, ismeretterjesztő film, fullHD, szlovén-magyar nyelvű, feliratos.

szakértők: Prof. dr. Maja Godina Golija,  dr. Mód László.

rendező: Gál Anasztázia, operatőr: Sorarič Dávid, világosító: Luka Štalcer, hangmérnök: Kovács Katalin, Högl Csaba, asszisztens: Ábrahám Sarah, gyártásvezető: Štampah Miha.