A Folklór Osztály felkérésére Csörsz Rumen István (BTK ITI) ismertette a Kézíráskataszter, a Magyarországi Populáris Nyomtatványok, illetve az Írói és Tudóslevelezés elnevezésű adatbázisok működését.

 2020. március 12-én Csörsz Rumen István, az Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa és az MTA BTK „Nyugat-magyarországi irodalom 1770–1820” Lendület Kutatócsoport vezetője tartott előadást a Néprajztudományi Intézetben a Folklór Osztály munkatársainak három irodalom- és művelődéstörténeti jelentőségű adatbázis, a Kézíráskataszter, a Magyarországi Populáris Nyomtatványok, illetve az Írói és Tudóslevelezés működéséről. A crowd sourcing elvén működő, vagyis közösségi munkával épülő adatbázisok tartalommal való feltöltésében a társtudományok művelőinek közreműködésére is számítanak. A közös műhelymunka során az adatbázisok tesztelése közben felmerülő kérdéseket és javaslatokat vitatták meg a résztvevők.

 

                                                                                                                                                              Gulyás Judit

 

 

Rumen 300

 

Az adatbázisokról bővebben az alábbi oldalakon lehet tájékozódni:

https://levelezes-lendulet.iti.btk.mta.hu/

http://ponyva-lendulet.iti.btk.mta.hu/menu.php

http://autograph.hu/

 Ponyva Somlyo 300                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kép forrása: Tatár Péter: Somlyó vára, vagy: két árvát nem hágy el az Isten. Tatár Péter Rege kunyhója 1. szám, 15-23., Pest, Bucsánszky Alajos, 1857.