2018 szeptemberében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportjának és az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének munkatársai új rádióműsort indítottak útjára a Civil Rádió FM98-on

azzal a céllal, hogy ebben a kevésbé kötött formában is ablakot nyissanak Ázsia és szűkebb értelemben Kelet-Ázsia felé a szélesebb közvélemény számára. A magazinműsor két főszerkesztője Salát Gergely, a PPKE Nemzetközi és Politikatudományi Intézetének vezetője és Szilágyi Zsolt, az MTA BTK NTI tudományos főmunkatársa. Az Orient Expressz – Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja olyan utazásokra viszi az érdeklődőket, melyeken Iszlámábádtól Diliig, Tokiótól Kuala Lumpurig, Delhitől Maniláig megismerkedhetnek Ázsia arcaival, az egyes kultúrák sajátosságaival, kalandozhatnak a pekingi politika, a kambodzsai dzsungel vagy épp a szöuli villanegyedek világában, találkozhatnak kalkuttai taxisokkal, ulánbátori nomádokkal, jakartai politikusokkal vagy japán háziasszonyokkal.

ryan tang 273377 unsplash k

A műsor készítői maguk is Ázsia-szakértők, akik az egyes adások keretein belül olyan kutatók, szakemberek, diplomaták segítségével járják körül az adott témákat, akik az egyes ázsiai országok, kultúrák jó ismerői, s akik gyakran éveket, évtizedeket töltöttek az adott térségben.

Adás: keddenként 20:00–21:00 között
Ismétlés: szombatonként 17:00–18:00 között

A Civil Rádió Budapesten és környékén fogható az FM 98.00-n.

Az adások az egész világon élőben hallgathatók az interneten a civilradio.hu oldalon, illetve utólag meghallgathatók az expresszorient.blog.hu és a soundcloud.com/orientexpressz felületen, illetve a legtöbb podcast alkalmazásban.