címmel új folyóirat indult a Néprajztudományi Intézet gondozásában.

Az MTA BTK Néprajztudományi Intézet a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Kisebbségi Irodalmak intézetével új tudományos folyóiratot indított útjára 2018 végén. A két intézet kutatóinak hosszú évekre visszatekintő tudományos együttműködésének alapján létrejött kétnyelvű (angol, kínai) folyóirat célja, hogy a Kínával, Belső- és Közép-Ázsia kultúráival foglalkozó kutatóknak olyan közös tudományos fórumot biztosítson, melyen könnyebben megoszthatják egymással kutatási eredményeiket, ezzel is elősegítve a tudományos eszmecserét. A folyóirat – mint címe is mutatja – elsősorban a selyemút mentén élő népek kultúrájával, történetével, vallásaival foglalkozó kutatások eredményeinek bemutatását vállalta. Főszerkesztője Balogh Balázs, az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének igazgatója, illetve Chao Gejin, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) Kisebbségi Irodalmak Intézetének igazgatója, szerkesztői pedig kínai részről Seqinbatu, magyar oldalról pedig Szilágyi Zsolt, akik egyben a két partnerintézet közös kutatási programjának vezetői is.

A kínai partner a folyóirat megjelenése alkalmából 2018 november 15-17. között Pekingben egy tudományos konferenciát is szervezett 1st Annual International Conference on Traditional Cultures along the Silk Road címmel, melyen csaknem 150 kínai, mongol, orosz, koreai, kazah, finn és lengyel kutató között Balogh Balázs az MTA BTK NTI igazgatója, Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója és Szilágyi Zsolt az MTA BTK NTI tudományos főmunkatársa is részt vett.

IMG 2315 k

A 2018 őszén megjelent első számában magyar és kínai kutatók írásai mellett más tudományos műhelyek munkatársainak írásai is megjelentek, így a 19 tanulmány között mongol, orosz, japán munkáit is olvashatjuk. Az első számot még a témák sokszínűsége jellemzi, de a későbbiekben évente tematikus kiadványok megjelentetését tervezik a szerkesztők.