címmel rendez nemzetközi konferenciát az ELTE BTK, Mongólia Magyarországi Nagykövetsége és az MTA BTK NTI.


A 2015 áprilisában rendezett „A mongol buddhizmus múltja, jelene, jövője” témájú, sikeres nemzetközi workshopnak hagyományt teremtve 2017. április 24–25-én sor kerül az „International Conference on Mongolian Buddhism: Buddhism in Practice (Mongol buddhizmus a gyakorlatban)” című konferenciára az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

Az ujgur és tibeti gyökerű mongol buddhizmus a belső-ázsiai műveltség talaján helyi értékekkel és szemlélettel bővült. A konferencia célja az, hogy a nemzetközi és magyar kutatók, valamint a kutató szerzetesek, kolostori apátok több szempontból vizsgálják a mongol buddhizmus sajátos gyakorlatát, szertartásait, történeti hátterét, irodalmát, kolostori életét, és a szinkretikus népvallást.

A kétnapos konferenciára tizenöt ország (Ausztrália, Ausztria, Csehország, Franciaország, Japán, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mongólia, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Svájc, USA) több mint száz kutatója érkezik, közöttük magas rangú mongol szerzetesek is. A szerzetesek és kutatók nemcsak a mai Mongólia területéről, hanem az Oroszországhoz tartozó burját, kalmük és tuvai, valamint a Kínához tartozó Belső-Mongólia területéről is érkeznek. A konferencia nyelve az angol, a mongol és az orosz.

A konferencia témája szervesen illeszkedik a Mongolisztikai Kutatóközpontban, a Mongol és Belső-ázsiai Tanszéken, a Buddhizmus-kutatás Központban és a Távol-keleti Intézet egyéb intézményeiben folyó, nemzetközileg elismert buddhizmus kutatáshoz. A konferencia megnyitóján megemlékeznek Kőrösi Csoma Sándor buddhizmus-kutatásban betöltött szerepéről is.

Szervezők:
ELTE BTK, Távol-keleti Intézet, Mongol és Belső-ázsiai Tanszék (Dr. (habil.) Birtalan Ágnes tanszékvezető)
ELTE BTK, Távol-keleti Intézet, Mongolisztikai Kutatóközpont
ELTE BTK, Távol-keleti Intézet, Buddhizmus-kutatás Központ
MTA, Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Néprajztudományi Intézet
Mongólia Magyarországi Nagykövetsége

Időpont és helyszín:
2017. április 24–25., 9.30–18.00
ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.)
Kari Tanácsterem
(Párhuzamos szekciók:
Múzeum krt. 4/F. Kodály terem,
Múzeum krt. 4/D. Eötvös terem)

A konferencián való részvétel regisztráció nélküli.

A részletes program nemsokára megtekinthető lesz az ELTE Bölcsészettudományi Kar honlapján, valamint az innerasia.hu/event/mongolian-buddhism-in-practice-conference-2017 oldalon és az esemény Facebook oldalán.

A konferencia plakátja itt tekinthető meg.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!