Az MTA BTK Néprajztudományi Intézete tisztelettel hívja az érdeklődőket a "Burdosház Amerikából - Balogh Balázs néprajzkutató nyomában" című film vetítésére és a hozzá kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésre a 20. századi amerikai magyar emigrációról.

 

A dokumentumfilm (r.: Zsigmond Dezső) a magyar emigránsok életét mutatja be egy pennsylvaniai magyar bányásztelepülésen, Vintondale-ben, az ott összegyűjtött tárgyi emlékeken és a rekonstruált burdosházon (bányász férfiaknak fenntartott személyenkénti félnapos ágybérletet nyújtó panzión) keresztül. A település egykoron jelentős lélekszámú magyar lakossága elsősorban a Bereg megyei Bátyuból származik. Bagu Balázs falutársaival az agrárnyomor elől tántorgott ki Amerikába, majd a nyugat-pennsylvaniai bányavidék világtól elzárt kis telepén éjjel-nappal az aknákban görnyedve, centet centre rakva vásárolt egy burdosházat. A világgazdasági válság következtében a bánya bezárt. A lakosság többsége nem tudott visszatérni a szülőföldre és szétszóródott.
A film egy családtörténeten keresztül – mint cseppben a tengert – igyekszik bemutatni az amerikai magyarok első nemzedékének életvilágát.

A rendezvény házigazdája:
BALOGH BALÁZS főigazgató-helyettes (MTA BTK), igazgató (MTA BTK Néprajztudományi Intézet)

Időpont:
2016. november 22. (kedd), 14 óra

Helyszín:
MTA BTK Néprajztudományi Intézet Könyvtárának olvasóterme (1014 Budapest, Országház u. 30., I. em. 9.)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bagu Balázs 400