Napszámosok az Öllerer család marosvásárhelyi műkertészetében a 20. század elején (Nagy Zsolt gyűjtése, magántulajdonban)

A BTK Néprajztudományi Intézet munkatársa 2022. november 12-én a Marosvásárhelyi Rádió Múltkereső című műsorában beszélt a 19–20. századi erdélyi műkertészek tevékenységéről és társadalmáról, a korabeli virágkertész-vállalkozások történetéről.

 Nagy Zsoltot László Lóránt történész kérdezte arról, hogy kik voltak Marosvásárhely legnevesebb műkertészei, s milyen szerepe lehetett e szakembereknek egy-egy város képének alakításában. Bolyai Farkas, Bodor Péter, az Öllerer család tagjainak neve és tevékenységének ismertetése mellett az interjúban olyan művelődéstörténeti kérdések is szóba kerültek, mint például: mi köze a műkertészet fogalomnak a műfordítás szavunkhoz, hol termesztettek először dísznövényként ananászt a történelmi Magyarországon, hogyan kezdtek terjedni falvakban a fagyérzékeny dísznövények szaporítására szolgáló üvegházak vagy hogy miként sikerült a századfordulón kék színű rózsát „nemesíteni.”

Az interjú az alábbi hivatkozáson hallgatható meg: https://www.dropbox.com/s/b63d1b811cfhkl8/Nagy_Zsolt_2022_november_12.mp3?dl=0