Fotó: Vargyas Gábor

November 16-án 19.30-kor Nánási Anikó beszélget Vargyas Gáborral a Kossuth Rádió Nagyok című műsorában. Intézetünk professor emeritusa az életéről, kutatásairól és terepmunkáiról, Vietnámról, a tárgyakhoz fűződő viszonyáról, a zenéről, a zene szeretetéről és édesapjáról, Vargyas Lajos folkloristáról, a híres népzenekutatóról mesél a mintegy félórás interjúban.

 

Fotó: Vargyas Gábor

"Másfél évig élt együtt egy vietnámi kis hegyi törzzsel, a brúkkal – a világon elsőként. De kutatott Ausztráliában, Új-Guineában, Afrikában, Kínában, Koreában, Indonéziában is. Nem szobatudós, vallja, hogy egy közösséget csak köztük élve lehet igazán megismerni. Otthonról hozta a tudomány és a kultúra tiszteletét: édesapja Vargyas Lajos neves népzenekutató.

Vendégem Vargyas Gábor, a számos szakmai elismerése mellett a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntetett antropológus, az MTA Néprajztudományi Intézetének professzor emeritusa, a Pécsi Tudományegyetem volt tanszékvezetője. Várja Önöket a beszélgetőtárs, Nánási Anikó." (Nagyok – Kossuth Rádió – november 16., szerda 19:30)

 

Fotó: Vargyas Gábor