Az Új Magyar Népköltési Gyűjtemény legújabb kötetének bemutatója 2022. szeptember 29-én (csütörtökön) 14:00 órakor lesz a Néprajztudományi Intézet tárgyalójában.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt Villányi Péter: Galgamácsai népmesék és mondák 1-4. (Új Magyar Népköltési Gyűjtemény XXVII., sorozatszerkesztő: Nagy Ilona) című könyvének bemutatójára.

A könyvbemutató időpontja: 2022. szeptember 29. (csütörtök), 14:00

Helyszín: BTK Néprajztudományi Intézet (MTA Humán Tudományok Kutatóháza, B.8.33-as tárgyaló, Budapest, IX. Tóth Kálmán u. 4. 8. emelet)

A kötetet bemutatják, valamint a szerzővel és a sorozatszerkesztővel beszélgetnek:

Mikos Éva és Landgraf Ildikó (BTK Néprajztudományi Intézet).

A meghívó ide kattintva pdf formátumban letölthető.

A kötetről:

Villányi Péter Galgamácsai népmesék és mondák című műve a folklorisztika nemzetközi történetében is párját ritkító módon egy falu alighanem teljes prózai folklórrepertoárját foglalja magában. 35 elbeszélő tolmácsolásában 3300 mese- és mondaszöveget ismerhetünk meg a Pest megyei Galgamácsáról. A szerző kiemelkedően igényes munkával létrehozott bevezető tanulmányban elemzi a község történetét a kétezres évek első évtizedéig, emellett elhelyezi a települést a magyarság néprajzi térképén. Ezt követi a népi próza műfajainak részletes bemutatása, az elbeszélők és az elbeszélő alkalmak aprólékos és gondos bemutatása, majd a helyi nyelvjárás alapos jellemzése. Mindezeken kívül Villányi Péter prózai ciklusokat is elkülönít a galgamácsai folklórkincsben.

https://akademiai.hu/ptudx00306-galgamacsai-nepmesek-es-mondak.html