Cheerin közlegény, jakutiai háborús film (2021), rendezte: Dmitrij Kol'cov (Sakhafil'm)

Idén is részt vettek intézetünk munkatársai az egyik legjelentősebb hazai kulturális eseményen, az Ördögkatlan Fesztiválon, Nagyharsányban. Vargyas Gábor és Mészáros Csaba a háború antropológiájáról tartottak előadást.

Kevés aktuálisabb téma van idén, mint a háború. A hazai néprajzi, antropológiai kutatásnak azonban sosem állt homlokterében a helyi háborús tapasztalatok feldolgozása. Az idei Ördögkatlan Fesztivál Both Miklós és a PTE Néprajz–Kulturális Antropológia Tanszéke által szervezett „Ukrán udvarában” Vargyas Gábor és Mészáros Csaba, a BTK Néprajztudományi Intézet  Etnológiai  Osztályának munkatársai tettek kísérletet arra, hogy számot adjanak a helyi emlékezetben megőrzött háborús emlékekről.

 

Vargyas Gábor előadás közben. Fotó: Hock Zoltán

 

Vargyas Gábor a vietnámi háború frontvonalában élő hegyi brú közösség tapasztalatait és életstratégiáit jelenítette meg a nagyszámú megjelent közönségnek. Az Egy délkelet-ázsiai hegyi törzs, a brúk és a vietnámi háború című előadásában helyi szövegek segítségével érzékeltette a vietnámi háború ismeretlen arcát. Mészáros Csaba azt vizsgálta, hogy miként alakította át gyökeresen a tájhasználatot és a helyi identitásstruktúrákat a második világháború Északkelet-Szibériában. Az előadás során részleteket mutatott be számos szaha (jakut)  háborús filmből, kiemelve azokat a hivatalos narratív kliséket, amelyek a helyi mellett a nemzeti emlékezetet alakítják.

 

Mészáros Csaba előadás közben. Fotó: Hock Zoltán