Fotó: Báti Anikó

A 2022. június 8–10. között Bergenben tartott, a Western Norway University of Applied Sciences szervezte nemzetközi interdiszciplináris konferencián Báti Anikó és Nickel Vira Réka tartottak előadást.

A szervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a gyermek közétkeztetés tárgyát néprajzi és dietetikai, táplálkozástudományi szempontok felől közelítő előadások kerüljenek a programba. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közös, A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága: Kérdések és lehetőségek című, Magyarországon teljesen új nézőpontú kutatásának (NKFIH 128925 K-18) eredményeiről két néprajzkutató számolt be sikeresen a rendezvényen.

Báti Anikó (BTK NTI) tudományos főmunkatárs, a projekt vezető kutatója előadásában (The role of school food in Hungarian food culture) ismertette a futó projektet és ennek első eredményeit. A magyar gyermek közétkeztetés struktúrája, szabályozása, működése és mindezek szakértői mintavételen alapuló, néprajzi és dietetikai vizsgálata felkeltette a főként skandináv és brit résztvevők érdeklődését. Külön figyelmet kapott a nemzetközi megmérettetés során a magyar munka azért  is, mert az iskolai szereplők mellett a szülők és az otthoni étkezési gyakorlat néprajzi táplálkozáskultúra-kutatási módszerű feltérképezése is a vizsgálat hangsúlyos részét képezi.

Nickel Vira Réka (BTK NTI) a poszter szekcióban, How did state-run school catering change the eating habits of children in Northern Hungary címmel tette közzé a kutatás keretében végzett munkája eredményeit, helyi példák kiemelésével; kihangsúlyozva a menza mai működésével kapcsolatban a terepmunka során dokumentálható negatív megítélés történeti gyökereit.

 

A képen Nickel Vira Réka és Báti Anikó. Fotó: Báti Anikó

 

A háromnapos konferencia alkalmat teremtett a bemutatkozó országok gyermek közétkeztetési gyakorlatának megismerésére, a még megoldásra váró kutatási, módszertani és gyakorlati kérdések megfogalmazására, és nem utolsó sorban kiváló lehetőség volt számos szakmai kapcsolat kiépítésére. A szervezők a nagy sikerű konferencia, a megkezdett nemzetközi párbeszéd folytatását tervezik a közeljövőben.

 

Címlapfotó: Nickel Vira Réka.