Ruttkay-Miklián Eszter tárlatvezetése

2021. október 17-én kiállítással és kerekasztalbeszélgetéssel egybekötött program keretében került sor a Rokon Népek Napja ünneplésére a Reguly Társaság és a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház szervezésében.

Hagyományosan minden év októberének harmadik hétvégéjén rendezik a finnugor nyelveket beszélő népek körében a Rokon Népek Napját, amely részben szakmai alkalom a finnugrisztika képviselői számára, részben pedig a tágabb közönségnek enged betekintést a finnugor (uráli) tematikába. A Rokon Népek Napja címet viselő eseményről és annak történetéről az alábbi link tartalmaz részletesebb információt:

http://www.regulytarsasag.hu/tevekenyseg/a-rokon-nepek-napja/

A zirci Reguly Múzeum utóbbi éveinek legkiemelkedőbb projektje a Regulyversum – mindent Regulyról című állandó kiállítás létrehozása Ruttkay-Miklián Eszter vezetésével. A kiállítás párhuzamos síkokon mutatja be a Reguly Antal életét és munkásságát meghatározó utazást, a fontos szakmai és lelki-emberi találkozásokat. A tárlat számos interaktív állomást is magában foglal, valamint a kiállított tárgyak és a részletes leírások kibővítéseként egy online rendszerben elérhető tudástárat. Ez utóbbi számi tematikájú fejezetének megírásában vett részt Tamás Ildikó (BTK Néprajztudományi Intézet), Reguly jegyzetanyagának a számi népdalokra (jojkákra) vonatkozó feldolgozásával.

 

 

Részlet a Reguly lappföldi szövegei című írásból

 

A délelőtti tárlatvezetést és a közös ebédet követően került sor a kerekasztal-beszélgetésre, amelynek résztvevői, Ruttkay-Miklián Eszter (Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház), Kutasi Csaba (Bakonyi Természettudományi Múzeum) és Babai Dániel (BTK Néprajztudományi Intézet) a globális környezeti változások és a helyi közösségek komplex kapcsolatát járták körül. A klimatikus, ökológiai, társadalmi-kulturális, gazdasági és politikai változások olyan kihívások elé állítják napjainkban magát a természeti környezetet és a környezettel közvetlen kapcsolatban élő helyi közösségeket, amelyek próbára teszik e társadalmi-ökológiai rendszerek alkalmazkodóképességét. Ezektől a folyamatoktól a Szibériában élő őslakos közösségek sem tudják függetleníteni magukat, hiszen az északi félteke tajga zónájában a klímaváltozás, a közelmúlt és a jelen drasztikus társadalmi változásai is nagy próbatételt jelentenek a természeti erőforrásokra még mindig nagy mértékben építő közösségek ökológiai és kulturális szempontból is fenntartható jövője szempontjából.

 

 

A beszélgetés résztvevői: Ruttkay-Miklián Eszter, Kutasi Csaba és Babai Dániel

 

 

A fotókat Tamás Ildikó és Csáji László Koppány készítette.