Észak-számi és vietnámi brú fényképeket és népzenei anyagokat bemutató, „hangzó” fotókiállítás nyílt a Néprajztudományi Intézet két munkatársának közreműködésével a Zeneszüret fesztivál rendezvénysorozat keretében Pécsett.

A PTE BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszékének és a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának közös kiállítása a Magyar Filharmónia szervezésében valósult meg, és három, időben és térben is különböző fotóanyagot fűz össze, „A népzene tehát a természet tüneménye” Bartók Béla-idézet jegyében. A tárlat a magyar népzenegyűjtések múzeumi archív fotóiból, valamint Tamás Ildikó és Vargyas Gábor saját terepmunkafotóiból, továbbá az északi-számi (lapp) és a vietnámi brú népzenéből nyújt válogatást.

A kiállítást 2019. szeptember 5-én Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum munkatársa nyitotta meg, Kurucz Réka és Havasréti Pál pedig több magyar népzenei dialektusból adott élőben ízelítőt. A kiállítás hangzó és képes anyaga a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet két adatbázisának része (http://jojkaadatbazis.btk.mta.hu/hu; http://bffvt.nti.btk.mta.hu/).

A rendezvény részeként, szeptember 6-án A sarkvidéki réntartó számik énekes hagyománya címmel Tamás Ildikó és Velősy Péter tartott előadást a kiállítás számi anyagához kapcsolódóan.

A kiállítás október 6-ig megtekinthető a Művészetek és Irodalom Házában (Pécs, Széchenyi-tér 5–7).

thumbnail

kép3

kép4

kép5

kép6